Polischefen om skjutvåldet: ”Har koppling till migrationen”

Erik Nord. Foto: Polisen / Nyheter Idag
  • Måndag 31 maj 2021 2021-05-31
E-post 2327

SVERIGE Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, tror att kulturella faktorer bidrar till att Sverige ligger i topp i Europa när det gäller dödsskjutningar. Han skriver att ”i princip alla som skjuter eller skjuts i gängkonflikter har ursprung från Balkan, Mellanöstern, Nord- eller Östafrika.”

Brottsförebyggande rådet kom nyligen ut med en rapport som visar att Sverige är det enda landet i Europa där dödskjutningarna ökar, och att Sverige har näst flest dödskjutningar i Europa efter Kroatien.

Läs mer: Brå om koppling mellan invandring och dödsskjutningar: ”Kan inte svara på det riktigt”

Polischefen Erik Nord har skrivit en debattartikel i Göteborgs-Posten om vad han tror att detta kan bero på. Han pekar på individuella särdrag och dysfunktionella familjemiljöer som viktiga faktorer bakom att vissa människor växer upp till att bli våldsamma brottslingar.

Men han lyfter även invandringsaspekten:

”Det är i dag inte längre någon hemlighet att mycket av problematiken med gäng- och nätverkskriminaliteten med skjutningarna och sprängningarna har koppling till migrationen till Sverige de senaste årtiondena. När man som jag har möjlighet att följa ärenden på individnivå ser man att i princip alla som skjuter eller skjuts i gängkonflikter har ursprung från Balkan, Mellanöstern, Nord- eller Östafrika”, skriver Nord och fortsätter:

”Här finns kulturfaktorer som kan vara en del av förklaringen. En annorlunda konflikthantering som bygger på vedergällning och kompensation. En barnuppfostran med tradition av aga. En machoidealiserad maskulinitet som premierar tuffhet, risktagande, fysisk styrka och självsvåldighet. En starkt könsgraderad social kontroll och där sociala relationer kan innehålla inslag av stark rangordning.”

Att skjutvapenvåldet är värre i Sverige än i Tyskland – ett land som också har haft en stor invandring – tror Erik Nord delvis beror på att det finns en större andel poliser i Tyskland.

Men han menar också att ”svenska värderingar” kan spela en roll – exempelvis att vi drar oss för att prata om just kulturfaktorer.

”Att ändra grundläggande värderingar är inte lätt men att bli medveten om dem kan hjälpa oss till en saklig diskussion i stället för att sopa obekväma frågor under mattan”, skriver polischefen.

Läs även: Polischefen Erik Nord i stor intervju: ”Ingen som har velat ta bladet från munnen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag