Polisen: ”Avsevärt färre” sexbrott på årets We are Sthlm – ungdomar undviker festivalen

Foto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter Idag
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post

STOCKHOLM Antalet anmälningar om sexuella ofredanden på årets upplaga av We are Sthlm har minskat rejält jämfört med tidigare år. Det berättar Stockholmpolisens presstalesman Mats Eriksson för Nyheter Idag. – Det är avsevärt färre, säger han.

Inga våldtäkter och endast två sexuella ofredanden anmäldes under festivalens tre första dagar. Det är en kraftig minskning jämfört med förra året då hela fjorton sexofredanden anmäldes under de första två dygnen.

– Det är avsevärt färre, konstaterar Mats Eriksson på Stockholmspolisen när Nyheter Idag talar med honom.

Liksom tidigare år domineras festivalens besökare av tonårskillar och män med invandrarbakgrund. Även en del svenska tonårsflickor och unga kvinnor besöker festivalen medan de svenska killarna överlag tycks undvika den.

När Nyheter Idag besöker festivalen under torsdagskvällen är det relativt lugnt. Vid ett par tillfällen kommer festivalvärdar med Stockholms stads emblem på kläderna fram, kommenterar våra kameror och undrar vad vi gör där. Det är tydligt att politikerna och tjänstemännen i det röd-rosa-grönt styrda stadshuset vill undvika negativ publicitet.

Antalet besökare har tunnats ut betänkligt jämfört med tidigare år. Överallt syns poliser, väktare och annan personal för att undvika att festivalen urartar i en ”sexbrottsfestival”.

– Det är mycket vuxna, det är mycket poliser som gör ett bra arbete. Vi jobbar med kameraövervakning i år liksom tidigare, men det är fler som jobbar med det. Det är väldigt mycket fler vuxna på plats än tidigare också, säger Eriksson.

Arrangörerna av We are Sthlm har vidtagit åtgärder som att stänga festivalen redan klockan tio på kvällen. Dessutom är utbudet av aktiviteter under vardagarna starkt begränsade. Filmvisning, karaoke, pysseltält och klimatkampanjer lockar helt enkelt färre tonåringar än de konserter och andra musikframträdanden som lockat tusentals ungdomar varje kväll tidigare år.

– Det kan absolut bidra till att det blir färre anmälningar. För det första är det färre personer där, för det andra blir det inte lika trångt vid de allmänna platserna vid konserter och så, säger Eriksson.

Än är emellertid inte festivalen över och i helgen ska bland annat Norlie & KKV uppträda. Det är något som Stockholmspolisen nu mobiliserar inför.

– Vi vet ju att fredag och lördag är peaken. Dessutom är ungdomarna i större utsträckning lediga från skolan och det är lättare att ta sig in till stan, så vi vet att det med största sannolikhet kommer fler på evenemangen, säger Mats Eriksson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag