Polisen gav felaktig statistik om sexbrott på festivaler – Backar efter kritik
STOCKHOLM ”Det har då visat sig att de ensamkommande flyktingarna har stått för ungefär 1 procent av brotten på festival”, skriver polisen om sexualbrott på sin Facebooksida ”Doktorn”. Men påståendet är falskt och skapade debatt i kommentarsfältet. Nu backar polisen från påståendena. ”Vi har beslutat att ta bort de senaste dagarnas inlägg och svaren på dem”, skriver nu polisen.
Polisens podcast ”Doktorn” beskriver sig som ”en podcast om poliser, av poliser, för allmänheten”. Podcasten har även en Facebooksida där polisen uppdaterar Facebookföljarna med aktuella ämnen och nyligen skrev polisen om sexövergreppen på olika festivaler i en Facebookuppdatering.
”Det har då visat sig att 1 procent av de ensamkommande flyktingarna har stått för ungefär 1 procent av brotten på festival. Vi behöver därför fokusera på de andra 99 procenten där de allra flesta brott begås, på nätet, i skolan, på privata tillställningar och i den kommunala trafiken”, stod att läsa bland annat.
Polisen uppmanade att inte lyssna på invandringskritiker
Men påståendet om att det bara är en procent av sexbrott på festivaler som begås av gruppen ensamkommande flyktingbarn fick snabbt mothugg. Senare kom en ny uppdatering där polisen försökte nyansera inlägget något, men passade samtidigt på med en uppmaning om att inte lyssna på argument från de debattörer som är kritiska till invandring och de effekter invandring får på samhället.
”Vi kan heller inte låta debatten om sexuella ofredanden och övergrepp på tjejer bli kidnappad av personer som vill göra om den till migrationspolitik, det är den alldeles för viktig för. De vill att blicken återigen riktas mot en liten droppe i havet av män som begår övergrepp på flickor och kvinnor”.
De märkliga inläggen fick snabbt kritik från flera Facebookanvändare, men även från nationalekonomen Tino Sanandaji som ifrågasatte siffrorna om att bara en procent av sexövergrepp på festival skulle vara utförda av gruppen ensamkommande. Polisen backade sedan något och påstod senare att siffran en procent istället handlar om alla sexuella ofredanden som sker på festivaler, alltså att resterande 99 procent sker på andra platser.
Spred falska påståenden om We are Stockholm
Ett annat påstående som kom från polisen var ett exempel från festivalen ”We Are Stockholm” där 18 anmälningar om sexbrott upprättades, men enbart fyra kunde kopplas till ensamkommande pojkar. Men påståendet var felaktigt och Sanandaji rättar polisen i kommentarsfältet.
Han poängterar att i hälften av de 18 anmälningarna saknas en känd gärningsman. Av resterande 9 identifierade gärningsmän är 4 kopplade till Afghanistan. Men, som Sanandaji skriver, kan ensamkommande flyktingbarn komma från fler länder än Afghanistan och det går inte dra några sådana slutsatser som polisen gör om de inte presenterar motsvarande uppgifter om övriga fem identifierade gärningsmän.
Ett annat påstående från polisen refererade till sexövergreppen på nyårsafton i Köln. Sammantaget menade polisen, med bland annat bakgrund i händelserna i Köln, att ”bilden” av att det överlag är ensamkommande flyktingbarn som begår sexövergrepp är felaktig.
Men även det påståendet fick kritik då det i princip inte förekommer argument om att det var ensamkommande som begick övergrepp i Köln, däremot pekar officiella siffror från myndigheter i Tyskland på att 149 av 153 gärningsmän var invandrare, något som polisen däremot inte nämnde.
Efter kritikstormen raderades polisens inlägg
Senare, efter att kommentarsfälten i princip svämmade över med kritiska inlägg om hur polisen presenterar statistik och kommer med vilseledande påståenden, tvingades myndigheten att plocka bort inläggen.
”Vi har beslutat att ta bort de senaste dagarnas inlägg och svaren på dem. Inte bara för att de orsakat en storm.Utan för att en ny medlem i gruppen lagt ut dem utan att vi varit ense i gruppen och utan att förankra dem, eller svaren med den övriga gruppen.
Vi har inte ryggat för ett jobbigt ämne och det kommer vi inte att göra i fortsättningen heller. Men vi vill, som vi hittills gjort, presentera dem på ett bra och vettigt sätt och gärna med glimten i ögat”, skriver de i en uppdatering.
Den person som ska skrivit inläggen är genusvetaren Nina Rung som är anställd av myndigheten.