Polisen hämtar lösningar från USA för att stoppa skjutningarna – Kommer använda avskräckande budskap

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 jan 2018 2018-01-19
E-post 165

SVERIGE I ett försök att minska mängden vapenbrott och skjutningar i Sverige ska polisen importera strategier från USA och Storbritannien. Bland annat kommer polisen börja använda avskräckande budskap riktat mot kriminella grupperingar inför eventuella skjutningar.

För att få bukt med skjutningar runtom i Sverige ska polisen börja med att tillämpa amerikanska metoder. ”Group violence intervention” heter en strategi som man nu importerar, det uppger Sveriges Radio.

– Den går ut på att olika aktörer i samhället, främst polisen och kommunen, ger ett avskräckande budskap till kriminella grupperingar inför en eventuell skjutning. Men samtidigt ska de erbjuda en hjälp ur den kriminella världen. Den har visat sig vara väldigt framgångsrik i de städer i främst USA som man har prövat det här, säger Johan Gustavsson, verksamhetsutvecklare på NOA, till Sveriges Radio.

Polisen kommer även satsa stort på utökad kameraövervakning och även öka användningen av kroppsburna kameror på poliser.

En annan strategi som ska importeras är ”Family liaison officer”, strategin är importerad från Storbritannien och går ut på att särskilda utredare ska ha kontakt med brottsoffers anhöriga. Detta för att förbättra utredningsmetoderna kring vapenbrott.

– Det har visat sig att om man har specialutbildade utredare så får man mycket information med den täta kontakten, genom att bygga förtroende för utredningarna, säger Johan Gustavsson, verksamhetsutvecklare på NOA.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag