Polisen hinner inte utreda tips om uppmärksammad våldtäkt

Genrebild.
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 4866

PITEÅ Polisen i Piteå har fått in flera tips från allmänheten om en uppmärksammad våldtäkt under stadsfestivalen Piteå Dansar och Ler. Men på grund av personalbrist under sommaren hinner man inte utreda tipsen för tillfället.

I förra veckan efterlyste polisen tips från allmänheten efter att en kvinna blivit våldtagen i Piteå. Tio män, som kvinnan beskrev som mörkhåriga och mörkhyade, ska ha tvingat in henne i ett garage där en av männen våldtog henne.

Läs även: Medier utelämnar signalement på våldtäktsmännen i Piteå

Efterlysningen gav resultat, enligt Aftonbladet har polisen i Piteå fått in åtta till tio tips från allmänheten. Tips som man emellertid inte hinner utreda på grund av personalbrist under sommaren.

– Det är som det är. Vi kan inte trolla. Vi får ta tag i det när vi är klara med alla andra frihetsberövade, säger förundersökningsledare Aron Backman till Aftonbladet.

Fem personer är för närvarande frihetsberövade i Piteå: fyra personer för dieselstöld och en person för våld i nära relation. Och de personerna måste utredas.

– Vi måste prioritera. De som redan sitter i arresten kan inte sitta där hur länge som helst, säger Backman, som framhåller att problemet med personalbrist på sommaren inte är lokalt.

– Alla distrikt har personalbrist under sommaren. Jag tror inte att du kan ringa till ett enda distrikt som säger att de har tillräckligt med personal. Det finns distrikt som har det mycket värre, säger Backman, som dock hoppas att man kan börja arbeta med tipsen ”under veckan”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag