Polisen om moskébranden: ”Inte säkerställt att något kastats in i lokalen”

Här brinner moskén i Eskilstuna. Foto: Anders Kjaersgaard
  • Fredag 26 dec 2014 2014-12-26
E-post 905

ESKILSTUNA Det finns inga tydliga uppgifter om att moskébranden i Eskilstuna skulle vara anlagd, även om polisen arbetar efter den hypotesen. – Just nu har vi ingenting att gå på, säger Lars Frantzell under fredagsförmiddagen till Nyheter Idag.

Under gårdagen kunde Nyheter Idag rapportera om en moskébrand i Eskilstuna som skapade stora spekulationer i sociala medier. Lyckligtvis omkom ingen människa, men polisen ser ändå allvarligt på det inträffade och arbetar just nu med tio man för att utreda händelsen som rubriceras som grov mordbrand.

– Det finns i nuläget ingen misstänkt, förklarar Lars Franzell, kriminalkommissarie vid polisens rotel för grova brott, för Nyheter Idag över telefon.

Trots flera spekulationer om motiv och tänkbara gärningsmän i medier och forum på internet står polisen just nu utan svar. På frågan om de har någon hypotes om ett tänkbart motiv eller hotbild mot lokalen är Franzell uppgiven.

– Vi försöker ta reda på detta under dagen, det finns ett tiotal poliser som arbetar med detta. Just nu har vi ingenting att gå på.

– Vi kan inte utesluta någonting, utan vi forskar för att se vad vi kan finna.

Behöver inte vara anlagd brand

Under gårdagen var bilden entydig om att branden startats av en misstänkt gärningsman. Men när Nyheter Idag pratar med polisen under fredagsmorgonen vill Franzell tona ner eventuella spekulationer av det slaget.

– Det är inte säkerställt att något kastats in i lokalen. Uppgiften om att något kastats in i lokalen kommer från en okänd person, vi försöker komma till botten med detta.

Vet man någonting om var den här branden började?

– Tekniker tittar på var branden har startats. Vi vet inget säkert ännu.

Det finns uppgifter om någon kastat in en brännbar vätska i lokalen?

– Det finns inget dokumenterat om att någon brännbar vätska har förekommit. Vi får se om tekniker hittar något, eller om allting brunnit upp.

Någon måste väl ha sett något?

– Vi har förhört en mängd människor som var i lokalen, men även människor som bor i närheten av fastigheten. Men vi har inte lycktas räta ut några frågetecken.

– Vi har ingen dokumentation om att en gärningsman har synts till av något vittne.

Franzell bekräftar att det inledningsvis fanns en uppgift som sade att någon sett en person utanför lokalen som kan tänkas ha startat branden. Men vem som sett detta vet inte polisen i nuläget ej heller vet de några andra detaljer om den utsagan varför Frantzell är förtegen om de uppgifterna.

– Vi vet inte var påståenden om en gärningsman kommer ifrån. Vi undersöker det också, avslutar Frantzell i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag