Moskebranden i Eskilstuna: ”Många är arga på ISIS”

Här brinner moskén i Eskilstuna. Foto: Anders Kjaersgaard
  • Torsdag 25 Dec 2014 2014-12-25
E-post 538

ESKILSTUNA Efter att en moské i Eskilstuna sattes i brand spekuleras det i motivet. Många personer tror det kan ha kopplingar till en demonstration mot terrorgruppen ISIS. – Det är klart att man kan hamna i krig med dem och slå dem, men man ska inte gå såhär långt, säger Kiyomars Eliasi som tidigare arrangerat en demonstration mot ISIS till Nyheter Idag.

Flera medier rapporterar att en moské satts i brand i Eskilstuna under eftermiddagen. I lokalen befann sig ett 20-tal personer när någon satte igång branden, men alla ska lyckats ta sig i säkerhet rapporterar SVT. Polisen har nu inlett en förundersökning om grov mordbrand.

I sociala medier har flera spekulationer satts igång med anledning av händelsen. På twitter utgår flera debattörer ifrån att händelsen ska ses i ljuset av Sverigedemokraternas framgångar och hävdar att branden är ett bevis på tilltagande islamofobi.

Andra spekulerar i att kurder ligger bakom

På forumet Flashback spekulerar flera användare i att händelsen kan ha kopplingar till en tidigare demonstration emot ISIS. I första hand utgår diskussionerna ifrån en artikel tidigare i år från Eskilstuna Kuriren där protesterna ägt rum runt Nyfors, alltså samma område där moskén som satts i brand är belägen. Nyheter Idag har pratat med Kiyomars Eliasi, boendes i Eskilstunasom var en av deltagarna av demonstrationen mot ISIS enligt Eskilstuna Kuriren.

– Det spelar ingen roll vilken grupp eller individ som ligger bakom, det är alltid fel att angripa på det här sättet. Det här hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, säger Eliasi till Nyheter Idag när vi frågar om han känner till branden mot moskén.

Enligt de spekulationer som pågår på forumet Flashback hävdas att moskén är ett tillhåll för personer som rekryterar till terrorgruppen ISIS. Det är en bild som Eliasi tycker bör nyanseras. Han menar att det visserligen inte kan uteslutas att det förhåller sig så, men han poängterar samtidigt att en moské är en samlingsplats för människor med det enda gemensamma att de har samma tro.

– Det kan finnas någon individ som är i konflikt med ISIS som gjort detta, men det är svårt att veta, förklarar Eliasi för Nyheter Idag.

När vi pratar med Eliasi förklarar han att ISIS har många fiender. Själv har han kurdisk bakgrund, men han säger att även många syrianer och andra grupper med kristen bakgrund har anledning att betrakta ISIS som fiender.

– Jag arrangerade demonstrationen med kamrater mot ISIS. Det är viktigt att de inte får fäste i Sverige, det var därför vi markerade. Men vi skulle aldrig gå så långt att tända eld på moskén.

Eliasi har förståelse för att personer på internetforum misstänker att det kan vara en attack riktad mot ISIS, men han poängterar flera gånger att det är fel att tända eld på byggnader. Han menar att oskyldiga sannolikt drabbas av en sådan händelse men även att det är fel väg att gå i ett demokratiskt samhälle.

– Det är klart att man kan hamna i krig med dem och slå dem, men inte gå såhär långt.

Nyheter Idag har under kvällen sökt polisens presstalesman i Södermanland för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag