Polisen om Piteåvåldtäkten: ”Det är en missuppfattning”

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Tisdag 6 aug 2019 2019-08-06
E-post 93

PITEÅ Aftonbladet har rapporterat att polisen i Piteå har så dålig bemanning att man inte hinner kolla upp tips om en uppmärksammad misstänkt våldtäkt som skedde i juli. Till Nyheter Idag säger polisens förundersökningsledare nu att utredningen är igång och att man har ett ”intressant” tips.

I förra veckan efterlyste polisen tips om en våldtäkt som misstänks ha skett under festivalen Piteå dansar och ler. Målsägande har berättat att tio män var inblandade i att tvinga in henne i ett garage och där våldta henne. Hon har beskrivit männen som mörkhåriga och mörkhyade.

På måndagen rapporterade Aftonbladet att polisen inte har hunnit utreda de tips man fått in på grund av personalbrist. Istället har man haft fullt sjå med fem frihetsberövade personer varav fyra misstänks för dieselstöld och en för våld i nära relation.

När Nyheter Idag ringer upp förundersökningsledare Aron Backman på tisdagsmorgonen ger han en något annorlunda bild av situationen.

– Det är en missuppfattning. Vi hörde ju målsägande och allting när det hände, sedan hade vi inte hunnit kommit igång med tipsen som vi fick in från onsdag eller torsdag förra veckan. Det har vi börjat med igår, säger Backman.

Vad kan man säga om tipsen?

– Vi har fått ungefär tio tips och åtminstone ett känns väl intressant som vi håller på att följa upp och titta på, så får vi se var vi hamnar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Vill du göra ett större bidrag eller annonsera på Nyheter Idag? Kontakta Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag