Polisen tar nya krafttag mot svart arbetskraft

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 jun 2017 2017-06-26
E-post 254

SVERIGE Genom skärpt lagstiftning och utökade resurser till polisen kommer jakten på svart arbetskraft trappas upp. Under 2016 tredubblades antalet arbetsplatskontroller till 1089 och 232 personer utan tillstånd att vistas i landet ertappades.

Regeringen kommer skärpa tillämpningen av EU:s direktiv och utöka polisens resurser för att få stopp på förekomsten av svart arbetskraft, rapporterar Sveriges Radio.

Under 2016 genomförde polisen sammanlagt 1 089 arbetsplatskontroller, en nära tredubbling från 2015. I jakten på svart arbetskraft har gränspolisen fått utökad personalstyrka.

– Vi har fått en resursförstärkning under 2016 och den har lett till att vi har gjort fler kontroller, säger Per Löwenberg, ställföreträdande sektionschef vid den nationella gränspolisen till Sveriges Radio.

De flesta inspektioner görs på arbetsplatser inom resturang och hotellbranschen. Av de 1 089 kontroller som genomfördes av polisen under 2016 hittades 232 personer som saknade uppehållstillstånd i Sverige.

Straffet för arbetsgivarna som ertappades med att använda sig av svart arbetskraft under 2016 var böter på sammanlagt 225 ooo kr.

Upptrappningen beror inte endast på ökade resurser. Enligt EU:s så kallade sanktionsdirektiv måste Sverige genomföra arbetsplatskontroller, fram till nyligen har Sverige valt en väldigt stram tillämpning av direktivet.

Ett förslag från regeringen med stöd i riksdagen gör att från och med 2018 kommer polisen få utökade befogenheter vad gäller arbetsplatskontroller. Polisen kommer med detta kunna genomföra kontroller inom fler branscher.

Med regeringens nya direktiv ställs allt hårdare krav på polisen att hitta folk som vistas olagligt i Sverige. Sveriges Radio ställde frågan till Per Löwenberg hur viktigt verktyg arbetsplatskontroller är.

– Vi har ju annars något som vi kallar inre utlänningskontroller. Därutöver ser vi att arbetsplatskontrollerna är en metod som gör att vi anträffar en del personer som inte har rätt att vistas här, men framför allt anträffar vi arbetsgivare som inte följer spelreglerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag