Polisen: Tidningen Arbetaren ger felaktig bild om nazistutredning
STOCKHOLM I en artikel i tidningen Arbetaren påstås att polisen blockerat tillgången till hemsidan nordfront.nu på sina datorer. Uppgifterna tillbakavisas nu av polisen i Roslagens informationsansvarige. – Det jag sa när de ringde var att jag på min dator just då inte kom in på den sidan, säger Christer Sandström hos Stockholmspolisen till Nyheter Idag.
Tidningen Arbetaren påstår sig vara en vänstertidning, men Nyheter Idag kan nu avslöja att den har en något liberal hållning till sin nyhetsrapportering. I sin artikel driver de tesen att de har lyckats identifiera nazisterna före polisen. Men när Nyheter Idag kontaktar polisen får vi en annan bild än det som står att läsa i tidningen Arbetaren.
I lördags delade Svenska motståndsrörelsen, SMR, ut flygblad i Åkersberga, och det uppstod handgemäng. Enligt vittnen och en polisanmälan blev en man svårt misshandlad när han protesterade mot flygbladsutdelarna.
Efteråt publicerades bilder från dagen på sajten Nordfront. Bilderna i fråga föreställde både närvarande SMR-medlemmar och offret för misshandeln.
Under gårdagen skrev tidningen Arbetaren en artikel där man menade att man lyckats identifiera samtliga aktivister som figurerat på Nordfronts bilder. Man hävdade även att polisen inte kunnat göra det samma, eftersom Nordfront varit spärrad på polisens datorer.
Artikeln har sedan fått ett brett utrymme i annan media. Bland annat har både Aftonbladet och Metro tagit upp händelsen.
Polisen känner sig felciterad
Enligt tidningen Arbetaren har kommissarie Christer Sandström, informationsansvarig vid polisområde Roslagen, berättat att polisen spärrat Nordfronts hemsida. Uppgifterna förnekas dock av Sandström när Nyheter Idag når honom över telefon. Han känner sig istället felciterad.
– Det jag sa när de ringde var att jag på min dator just då inte kom in på den sidan. Det var vad jag sa, förklarar Christer för Nyheter Idag.
Men han medger också att han tror att sajten ifråga kan ha spärrats på grund av sitt innehåll. Han berättar att det med jämna mellanrum dyker upp meddelanden som ”Observera att ditt besök på den här sajten kommer att loggas” när man surfar runt.
Även på tidningen Arbetarens twitterkonto framställs det hela som om polisen blockerat hemsidan ifråga. Från polisens högkvarter låter det dock annorlunda.
– Det kom ut felaktig information. Den enda spärrlista som finns innehåller sajter som sprider skadlig kod, säger Stephan Ray, pressekreterare hos polisen.
Varför Nordfront inte var tillgänglig vet han inte säkert.
– Det kan vara en SSL-bugg i Chrome, men jag spekulerar. Och i vilket fall har utredarna tillgång till datorer utan någon begränsning.
Nyheter Idag har utan framgång försökt att nå tidningen Arbetarens chefredaktör, Daniel Wiklander, för en kommentar.