Polisen: Uppvigling till våld mot svenska poliser utanför landet

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 18 apr 2022 2022-04-18
E-post

SVERIGE Det finns uppgifter om att personer utanför Sverige uppviglar till våld mot polisen på sociala medier. Det berättade polisledningen på en pressträff om kravallerna på måndagen.

Rikspolischefen Anders Thornberg och nationella kommenderingschefen Jonas Hysing höll en pressträff om de våldsamma kravaller som utspelat sig på flera platser i landet under de senaste dagarna.

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare, men jag vill påstå att det här är något annat. Det här är ett grovt våld som inriktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser. Det här är inga vanliga motdemonstranter, sade Thornberg.

– Vi har starka misstankar att de som går till angrepp mot poliser och räddningstjänst har anknytning till de kriminella gängen.

– Totalt har vi haft 26 skadade kollegor. Vi har 20 skadade eller förstörda polisfordon. Till vår kännedom just nu är det 14 skadade ur allmänheten. Antalet våldsamma deltagare i snitt har varit ungefär 200 stycken. Polisen har tvingats verka med sina vapen i nödvärn – totalt är det tre skottskadade, berättade Jonas Hysing.

Anders Thornberg konstaterade att polisens hantering av kravallerna har inneburit ett misslyckande. Fler poliser behövs, menar han.

– De senaste åren har vi inte växt i takt med de problemen som vi har fått i samhället, sade han.

– Det finns alldeles för många i vårt samhälle som inte känner någon framtidstro, som gärna hänger på sådana här saker, som vill bli kriminella, som ser upp till det. Vi måste tidigt sätta stopp.

– Det är svårt att förhindra kravaller om 200 eller fler kriminella bestämmer sig för att gå till samfälld attack mot poliser, påpekade Hysing.

– Vi vet att det också finns information om uppvigling till våld mot polisen på sociala medier som också orkestreras utanför landet, sade Hysing utan att utveckla detta närmare.

Läs även: ”Allmänheten ser att vi är i avsaknad av kontroll”

Läs även: Allard: ”Polisen är inte förmögen att skydda oss i vårt eget land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag