Polisen: Utländska stöldligor orsak till rekordökning av bostadsinbrott i Stockholm

Polis spärrar av. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 11 Dec 2017 2017-12-11
E-post 1028

STOCKHOLM Under det senaste året har mängden bostadsinbrott i Stockholms län ökat med 25 procent. Värst drabbade är de norra delarna och bara i Järfälla har inbrotten ökat med 87 procent.

I Stockholms län sker en enorm ökning av bostadsinbrott. Under de två senaste månaderna har ökningen varit rekordstor, uppger Dagens Nyheter.

Under oktober månad polisanmäldes ungefär 1000 bostadsinbrott i Stockholms län. Under månaden som följde ökade den siffran till 1280 anmälda inbrott. Siffrorna är de högsta sedan 1995. Värst drabbade är de norra delarna av Stockholm. Jämfört med perioden november 2015–oktober 2016 visar det sig att mängden inbrott ökat med 25 procent under november 2016 – oktober 2017.

– Det kommer visa att vi aldrig har haft så många bostadsinbrott tidigare när vi summerar det här året och det har varit problematiskt under en längre tid, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare i Stockholms city, till Dagens Nyheter.

I de norra delarna av Stockholm har ökningen legat på 43 procent jämfört med föregående år. Bara i Järfälla ökade inbrotten med 87 procent.

Enligt Fredrik Wiggerud beror den dramatiska ökningen till största del på utländska stöldligor från Östeuropa, Baltikum, Sydamerika och Balkan. Dessa grupper kan röra sig med liten upptäcktsrisk tack vara den fria rörligheten i Europa.

Wiggerud fortsätter med att ligorna är otroligt välorganiserade. Oftast rekryterar de folk i deras hemländer vilka sedan får hjälp i Sverige med teknik, logistik och bilar.

– De som håller på med det här är framgångsrika. De lär sig ganska fort att bryta sig in och har hjälp av erfarna personer som har kännedom om hur polisen jobbar och hur larm fungerar, säger Fredrik Wiggerud.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag