Polisen utreder inte falska asylberättelser – Har känt till bedrägerierna i åratal

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 Dec 2017 2017-12-13
E-post 1916

SVERIGE I flera år har sajter erbjudit falska asylberättelser till människor för att lättare kunna få uppehållstillstånd i Sverige. Trots att aktiviteten är olaglig har polisen känt till det hela i flera år men inte gjort en enda utredning.

Under flera år har människor kunnat köpa falska asylberättelser innehållandes regimkritisk internethistorik och genomgående träning för att prata med handläggare. Nu uppger Sveriges Radio att polisen har vetat om problemet i flera år men har inte agerat.

Personer som saknar asylskäl kan lätt vända sig till flera aktörer som säljer falska asylberättelser, priset kan ligga på ungefär 60 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Systematisk handel med falska asylberättelser: För 60 000 kan du lura migrationsverket

Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, uppger att polisen har känt till handeln med falska asylberättelser i flera år men inte utrett det.

Sajterna marknadsför sig helt öppet och trots att verksamheten är fullkomligt olaglig har varken den svenska polisen eller Europol utrett den olagliga aktiviteten.

– Nej, det kan jag inte säga att vi gör. Jag känner inte till någon sådan utredning i Sverige och under den tid som jag arbetade på Europol så kan jag inte heller säga att jag känner till en sådan utredning, säger Patrik Engström, till Sveriges Radio.

Både Migrationsverket och Polismyndigheten är överens om att det är allvarligt att den här formen av handel pågår, bland annat för att den kan underminera förtroendet för asylsystemet. Engström uppger att den här typen av brott är något som troligtvis inte kommer att kunna utredas på grund av problem hos polisen.

– Jag skulle vilja säga så här: Polisen i Sverige står inför en situation där vi har svårt att hinna med att utreda prioriterade brott. Så även om vi skulle önska att vi kunde utreda också de här brotten så går det inte att prioritera det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag