Polisen varnar för en ny trend av bilstölder

Faksimil Facebook
  • Tisdag 27 jun 2017 2017-06-27
E-post 121

SVERIGE Polisen varnar, i ett Facebookinlägg, allmänheten för en ny typ av bilstölder, tjuvar bryter sig in i människors hem för att stjäla bilnycklar. ”Om du drabbas– ring 112.”, skriver polisen

En ny strategi för bilstölder sprids i Sverige, uppger Polisen. Tjuvarna spanar efter bilar i garageuppfarter och bryter sig in i ägarens hem för att stjäla bilnyckeln.

Tjuvarna söker igenom byrålådor eller jackfickor i hallen. Denna nya typ av inbrott har även förekommit när ägaren fortfarande är hemma i huset.

Polisen har gått ut med en varning på Facebook och uppmanar alla att dela inlägget för att förebygga denna nya trend. I Facebookinlägget uppmanar polisen till större försiktighet från allmänheten.

”Förvara inte några värdesaker så som bilnycklar eller plånböcker nära ytterdörren. Gör det inte lätt för tjuvarna. Om du drabbas– ring 112.”, skriver polisen i Facebookinlägget.

Tjuvarnas nya strategi är dock inte begränsad till folks hem. Allt om Bilar skriver att tjuvarna börjat ta sig in i idrottshallar, badplatser och andra offentliga utrymmen där folk lägger ifrån sig väskor och jackor.

Den nya trenden beror delvis på att avancerade säkerhetssystem gjort det mycket svårare att tjuvkoppla bilar vilket gör att allt fler tjuvar riktar in sig på att få tag i bilnyckeln direkt.

Att bli utsatt för denna nya taktik kan bli väldigt kostsamt för den utsatte.

– Om man tappar bort sin nyckel gäller det att agera snabbt. Den måste snabbt avkodas så att den inte längre passar till bilen. Dessutom behöver bilens låssystem programmeras om av en märkesverkstad. Beroende på bilmärke och modell kostar det omkring 5 000 kronor, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If till Allt om Bilar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag