Polisen: Vi saknar skyddsvästar som klarar beskjutning från militära vapen

Polisman tar på sig skyddsväst. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 Dec 2015 2015-12-11
E-post 597

SVERIGE Polisförbundet oroas över att polisen lider brist på skyddsvästar som står emot beskjutning från militära automatkarbiner. – Jag vet inte vad en skyddsväst kostar men vad kostar en död polis? säger skyddsombudet Roger Östergren till SVT.

Efter terrorattackerna i Paris förra månaden har oron inom poliskåren växt för hur man ska klara av att skydda allmänheten om något liknande inträffar i Sverige. Något som ofta saknas i utrustningen är nämligen skyddsvästar som står emot beskjutning från militära automatkarbiner av den typ som användes vid terrordåden.

Även om det finns två förstärkningsvästar i varje radiobil räcker inte det eftersom det kan åka mellan sex och åtta polismän i varje bil vid en så kallad särskild händelse som ett terrorattentat är. Om terrorister skulle slå till i exempelvis Stockholm skulle alltså många poliser bli utan skydd från terroristernas vapen.

Enligt en uppgiftslämnare inom polisen saknas mellan 500 och 600 västar, något som tillbakavisas av polismyndigheten centralt som istället hävdar att det inte finns någon akut brist. Roger Östergren, som är huvudskyddsombud för polisen i Stockholm, är kritisk till att man låtit bristen på västarna uppstå.

– Det är kaos på många ställen. Det är beslut som inte fattas och det är inga chefer som vågar, kan eller vill ta beslut. Det får efterverkningar för poliser som jobbar ute på gatan, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte vad en skyddsväst kostar men vad kostar en död polis?

Anledningen till bristen på skyddsvästar är att polisen saknar upphandlingsavtal för såväl skyddsvästar som tjänstevapen. Förra fredagen uppmärksammade Nyheter Idag att polisen dessutom saknar upphandlingsavtal för poliskläder och att det därför finns risk att nästa års poliser blir utan arbetskläder.

Se även:
Svensk polis i skjortkris – Vädjar om blå skjortor så nästa års poliser har kläder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag