Svensk polis i skjortkris – Vädjar om blå skjortor så nästa års poliser har kläder

Foto: Nyheter Idag/Twitter
  • Fredag 4 Dec 2015 2015-12-04
E-post 331

INRIKES Polisen i Halland går ut med en vädjan till sina anställda om en klädinsamling. Anledningen är att myndigheten saknar såväl blå skjortor som pikétröjor till nästa års polisaspiranter. – Det här har polisen själva gått ut med på Intrapolis, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Det kan låta som ett dåligt skämt. Men krisen inom polisen tycks nu vara så akut att poliser nästa år kan bli utan en blå polisskjorta att ha på sig på jobbet. Ett inlägg på Twitter visar en skärmbild av en uppmaning som gått ut på polisens internwebb ”Intrapolis”.

”För att våra nya aspiranter som kommer i januari ska få arbetskläder ber vi dig som har tröjor eller skjortor hemma – eller om det finns ett förråd i något av våra polishus – att lämna dem till (utsuddat namn)”, står det i meddelandet som är daterat 3 december.

– Det låter ju inte så bra om polisen ska gå barbröstad, men riktigt så illa är det väl inte, säger polisens presstalesman Ulla Brehm till Nyheter Idag när vi ringer upp henne.

Hon har själv inte hört talas om skjortkrisen och ber oss därför återkomma så hon får tid att kolla upp om det stämmer. När vi återkommer en halvtimme senare har hon pratat med polisen i Halland och fått uppgiften bekräftad.

– Det här har polisen själva gått ut med på Intrapolis, säger hon då.

Så det var korrekt det här alltså?

– Jadå, det var nästan korrekt, det var inte enbart för att de nya poliserna skulle få kläder. Man sa att man vill hushålla med det vi har och det har att göra med att ett nytt upphandlingsavtal är klart först till hösten 2016.

– Det här är sådana saker som inte jag jobbar med och jag kan inte förklara varför man under mellantiden inte har några kläder.

Inte Dressmann

Men det är inte blå skjortor från Dressmann eller vilka typer av skjortor som helst det är frågan om.

– Dressmann ska vi inte blanda in i detta, det här är bara uniformspersedlar, säger Brehm.

– Det här är inte riktat till allmänhet, det är riktat till polis i synnerhet. Uppmaningen från polisen i Halland var på deras egen Intrapolissida, alltså nätet internt, där gick man ut och sa såhär att det kommer bli svårt att få fatt i kläder till sommaren nästa år.

Nu hoppas myndigheten att det finns poliser som har skjortor och pikétröjor liggandes hemma som de inte använder och som de kan avvara så att nästa års poliser har kläder att ta på sig.

Oklart varför bristen uppstått

Brehm hänvisar därefter ytterligare frågor till sin kollega Carina Ryberg som är tillförordnad gruppchef för inköpssamordning för Region Väst. Hon känner däremot inte till skjortkrisen och är dessutom tveksam till att hänvisa vidare till någon upphandlingsansvarig som kan svara på varför situationen uppstått.

– Jag vet inte ens om vi får uttala oss, det finns vissa regler för sådant här, säger hon.

– Jag vill inte säga något och inte ge ut telefonnumret till någon, men det är för att jag är osäker själv och inte för att jag vill undanhålla information.

Hon ber därefter att få återkomma till Nyheter Idag när hon vet mer om och kan svara på frågor om skjortkrisen.

Se även:
Ensamkommande kostar snart lika mycket som hela rättsväsendet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag