Polisens begåvningskrav sänks ytterligare
Tidigare i veckan larmade Johan Siverland, polisinspektör och lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, om att polisutbildningen har problem med lågbegåvade studenter i en insändare i Polistidningen. Nu rapporterar Ekot i Sveriges Radio om att begåvningskraven för polisutbildningen sänks ytterligare.
Begåvningstestets resultat jämförs med hur tidigare provtagare presterat i testet, och de senaste 19 åren har man använt personer som sökte polisutbildningen 2003 som referensgrupp. Men sedan årsskiftet jämförs istället med de som sökte till polisutbildningen mellan 2019 och 2021 och presterade sämre på begåvningstestet.
Det innebär att begåvningskravet i praktiken sänkts. Som en jämförelse var det 26,5 procent som inte klarade av begåvningstestet vid de två senaste prövningarna, jämfört med 16 procent som föll bort i år.
– Efter en viss tid, när det gått ett visst antal år, ska man jämföra sig med normalpopulationen på olika sätt. Det vi gjort. Vi har uppgraderat våra antagningsprov på flera olika sätt, vilket gör att en del saker kan göra att fler kommer in, en del kan göra att färre kommer in, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot.
Johan Siverland oroas av den ytterligare sänkningen av begåvningskravet.
– Poliser är ju sådana personer som kommer till en plats där någonting har gått fel. Om inte polisen kan lösa det på ett rimligt sätt, både juridiskt rimligt, men också empatiskt, moraliskt och logiskt riktigt, då finns det ofta ingen annan som kan göra det, säger han till Ekot.