Poliser vill bli mer anonyma – fruktar hämndaktioner

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 23 aug 2019 2019-08-23
E-post 431

SVERIGE Poliser är skyldiga att på begäran visa upp tjänstekort med namn och personnummer – något som öppnar upp för hämndaktioner från kriminella. Nu vill Polismyndigheten göra legitimationen mer anonym.

Polistidningen rapporterar att anställda har hört av sig till Polismyndigheten och uttryckt obehag inför att visa upp sin polislegitimation när de ingriper mot kriminella. Poliserna fruktar att informationen om deras fullständiga namn och personnummer kan användas för påverkansförsök och hämndaktioner.

Enligt lagen ska poliser kunna legitimera sig vid tjänsteutövning, om inte särskilda skäl talar mot det.

Polismyndigheten har gjort en framställan till regeringen om en ändring i förordningen om tjänstekort där man slopar kravet på fullständigt namn och personnummer och istället bara inkluderar exempelvis initialen på förnamnet samt efternamnet. Ett förslag som Polisförbundet menar är tandlöst.

– Det förändrar inte så mycket om det står C. Nichols på mitt tjänstekort. Min identitet blir ändå röjd. Det behövs mer rejäla åtgärder, säger ombudsman Charlotte Nichols till Polistidningen, och uppger att otillåten påverkan mot poliser har blivit ett stort problem.

Polisförbundet tycker att det räcker med att tjänstekortet inkluderar ett tjänstgöringsnummer som man sedan kan använda i kontakt med Polismydigheten.

Polismyndighetens förslag är skickat på remiss och svar inväntas senast 1 oktober.

Stöd Nyheter Idag

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet. Bli PLUS-medlem och stöd vårt arbete!

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera på Nyheter Idag, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag