Polisman avslöjar: Fick order att inte ingripa mot kriminella upploppsmakare i Uppsala

Polisen fick inte ingripa mot kriminella upploppsmakare för sina chefer. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 jul 2016 2016-07-20
E-post

UPPSALA En man dog i en lägenhet som stod i brand, möjligen för att räddningstjänsten inte kunde ingripa i tid på grund av våldsamt upplopp. En av poliserna som var utkommenderad i området berättar att de bara tittade på när bilar stacks i brand. ”I stället åker dialogpoliser upp till Gottsunda”, skriver Erik, hundförare hos polisen hos UNT.

Lokaltidningen UNT publicerar en berättelse från en av poliserna som var utkommenderad under det våldsamma upploppet i Uppsala i helgen. I samband med upploppet dog en man i en lägenhetsbrand där räddningstjänsten blev kraftigt fördröjda på grund av upploppet. De kunde inte åka fram till adressen förrän de fick poliseskort.

Men nu berättar polismannen Erik, som arbetar som hundförare, att allt hade kunnat undvikas. Polisen var där med tillräckliga resurser för att kunna gripa och lagföra de kriminella gängen, men de fick order att istället vara passiva. Detta trots att de fick rapporter om att de kriminella gängen förberedde brandbomber och att de bunkrade upp med gatsten.

Samtidigt som man gav order till polismännen på plats att vara passiva beslöt chefer inom polisen att även gå de kriminella gängen till mötes. Det slutade med att de i lugn och ro kunde fortsätta elda bilar utan ingripande från ordningsmakten.

”I stället åker dialogpoliser upp till Gottsunda och pratar med några av de äldre, de är ett antal multikriminella unga män med stort inflytande över ungdomarna i området. Man försöker förmå dessa att prata med ungdomarna om att de inte ska elda osv. Motkravet från ungdomarna blir som så många gånger tidigare, inga poliser ska vara i Gottsunda. Det är nu det börjar bli galet. Samhället i form av polisen lägger över initiativet till ordning och trygghet på ett antal kriminella unga män. Och accepterar kravet på att inga poliser skall vara i området. Hade jag varit kriminell så hade inte heller jag velat ha polisen i mitt kvarter”, skriver han.

Polismannen berättar vidare att en gammal kvinna som skulle ta sig hem var tvungen att gå igenom området där det våldsamma upploppet utspelades. Han berättar själv att det inte kändes bra att inte kunna ge ett svar på hur hon skulle ta sig hem.

”Jag kliver ur bussen för att sträcka på benen, då kommer det fram en kvinna med gråten i halsen. Hon är helt förstörd över att ligisterna åter igen vandaliserar hennes kvarter. Hur tror ni det känns att stå där rustad som en medeltida riddare och säga till henne att vi inte får ingripa? Tro mig det svider något vansinnigt i polissjälen”, avslutar han texten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag