Politikerna friade Expressen – Nu triumferar tidningen med att smäda pensionären

Thomas Mattsson (t.v) och tidningen Expressen (t.h) Foto: Nyheter Idag samt faksimil Expressen
  • Fredag 10 feb 2017 2017-02-10
E-post 3714

STOCKHOLM Under torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt att Expressen och ansvarige utgivare Thomas Mattson frias för åtalet om förtal mot pensionären Jim Olsson. Dagen efter domen fortsätter Expressen smäda Olsson med orden ”Expressen… 60 Näthataren…0” i en rubrik i papperstidningen.

Det omtalade åtalet, där pensionären Jim Olsson stämde Expressen och tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för förtal, har nu avgjorts i Stockholms tingsrätt. Tryckfrihetsmål avgörs i två steg, första prövningen sker av en jury bestående av politiker och om de finner att en publicist är skyldig övergår ärendet till jurister för en andra bedömning om en tidning ska fällas för förtal.

Bakgrunden till stämningen är att Expressen granskat Olssons politiska åsikter som han gett uttryck för i kommentarsfält på internet. I samband med den granskningen har Olsson tillskrivits felaktiga citat, som enligt Olsson, får honom att felaktigt framstå som våldsbejakande extremist.

Men politikerna bedömde att Expressens publiceringar om pensionären Jim Olsson i Göteborg, trots felaktiga tillskrivna citat, inte utgör förtal. Därmed frias tidningen Expressen på totalt 60 åtalspunkter som Olsson yrkade ansvar för. Nu tvingas Olsson betala rättegångskostnader både för sitt eget ombud, men även för Expressens ombud, om över en miljon kronor.

Fortsätter smäda pensionären

Det tog ens inte ett dygn efter att domen meddelats förrän Expressen smädar Jim Olsson i papperstidningen med rubriken ”Expressen… 60 Näthataren… 0”, i anslutning till en bild på Olsson. På Expressens nätsajt kommenterar Thomas Mattson rättegången och gläds över att han friats för publiceringarna om Olsson.

”Att vinna ett tryckfrihetsmål med 60-0 är naturligtvis positivt. Nu har alla tänkbara instanser som finns tagit ställning till Expressens journalistik och befunnit den korrekt, precis som flera juryr gjorde när den belönades med ’Guldspaden’ och nominerades till ’Stora journalistpriset'”, skriver Mattsson.

Han är även kritisk till att alternativa medier beskriver processen som politisk. Detta trots att det är just politiker som friade Mattsson på samtliga punkter.

”Under huvudförhandlingen har Expressen påmint om hur näthatet i allmänhet och hatsajterna i synnerhet agerar. Med propagandiska ord kommer, kan man nog förutspå, beskedet från tryckfrihetsjuryn nu att beskrivas som en sorts politiskt riggad process där något oklart etablissemang minsann gjort upp bakom medborgarnas rygg”, skriver Mattsson.

En sådan beskrivning menar Mattsson är att ge en ”falsk bild”. Hur politikerna resonerat när de friat Expressen får ingen veta, den politiska juryn behöver nämligen inte motivera sina beslut.

I sociala medier möter även Expressen kritik för sitt agerande efter domen. ”Det finns inte bara dåliga förlorare, det finns även dåliga vinnare”, kommenterar HD-Sydvenskans ledarskribent Mats Skogkär.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag