Psykologiförbund kräver omskolning av Jordan Peterson – kan förlora licensen

Jordan B. Peterson. Foto: Gage Skidmore
  • Torsdag 5 jan 2023 2023-01-05
E-post 467

Den kanadensiske kändispsykologen Jordan Peterson måste genomgå en omskolning för att behålla sin licens som klinisk psykolog. Det kravet ställer The College of Psychologists i den kanadensiska delstaten Ontario efter utspel i sociala medier där Peterson bland annat har kritiserat landets premiärminister Justin Trudeau och för att ha delat inlägg från den konservativa oppositionspolitikern Pierre Poilievre.

Enligt Peterson anklagas han för att ha ”skadat” människor genom sina utspel. Han menar att det rör sig om klagomål från ett dussintal personer – som han själv aldrig haft att göra med i sin kliniska verksamhet – som psykologiförbundet nu beslutat sig för att gå vidare med.

Peterson skriver på Twitter att han på grund av dessa anklagelser nu måste genomgå en omskolning där det ska rapporteras om hans ”framsteg”. Annars riskerar han att bli av med rätten att verka som en licensierad klinisk psykolog.

I ett öppet brev till Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver Peterson att han vägrar delta i den obligatoriska omskolningen. Detta eftersom kritik mot ledande politiker är en demokratisk rättighet som man inte ska riskera att förlora jobbet för.

Petersons stöds av bland andra Wall Street Journals ledarsida, som menar att Ontarios psykologiförbund agerat felaktigt.

”Yrkesorgan ska se till att utövare är kompetenta, inte upprätthålla politiska ortodoxier eller agera språkpolis utanför kontoret”, skriver Wall Street Journal.

Läs även: Anställda i protest mot ny bok av Jordan Peterson: ”Ikon för vit överhöghet”

Läs även: Cambridge tar tillbaka inbjudan till Peterson: ”Är en inkluderande miljö”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag