Regeringen: Därför övergav vi den feministiska utrikespolitiken
I motsats till den socialdemokratiska regeringen kallar inte den nuvarande regeringen sin utrikespolitik för feministisk. Det är ett beslut som utrikesminister Tobias Billström (M) står bakom.
Till SR Ekot förklarar Billström varför han tycker det var rätt att skrota den feministiska utrikespolitiken som den förra regeringen stod för.
– Det finns en risk att när man använder sig utav den typen av etiketter som det uttrycket innebär, då skymmer man helt enkelt innehållet i politiken, säger Billström.
Läs även: Sverige överger feministisk utrikespolitik
Det var 2014 när Stefan Löfven tillträdde som statsminister som Sverige deklarerade att man tänkte föra en ”feministisk utrikespolitik” under tillträdande utrikesminister Margot Wallströms ledning.
Etiketten fortsatte sedan att gälla även under efterträdaren Ann Lindes ministerskap. Hon tycker det är synd att regeringen Kristersson skrotat begreppet och pekar på att mediehus som The Guardian och BBC har rapporterat om det.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) menar å sin sida att det är anmärkningsvärt att S-regeringen kallade sin utrikespolitik för feministisk när dess kvinnliga ministrar hade på sig slöja under statsbesöket i Iran.
Ann Linde hävdar emellertid att det var nödvändigt för att få träffa landets högsta ledning.
– Det där är så oerhört billiga poänger, säger Linde till Ekot om Brandbergs invändning.
Läs även: Iransk kvinnorättskämpe sågar Sveriges ”feministiska” regering: ”Borde självklart inte bära slöja”