Regeringen föreslår språkplikt för försörjningsstöd

Regeringen lägger fram ett förslag om språkplikt som ett krav för att få ut försörjningsstöd. Förslaget innebär att den som söker försörjningsstöd kan tvingas delta i undervisning i svenska språket för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande.
– Språkplikt inom försörjningsstödet kommer bidra till att öka språkkunskaperna och förutsättningarna för integration och etablering på arbetsmarknaden, säger socialminister Lena Hallengren.
Läs även: SD: Inför krav på kunskaper i svenska språket för Sveriges omsorgspersonal
Enligt utbildningsminister Anna Ekström är det framförallt utländska kvinnor som hamnar utanför den svenska arbetsmarknaden på grund av bristande språkkunskaper.
– Utrikes födda kvinnor har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige, bland annat på grund av bristande språkkunskaper. Svenska språket är en viktig nyckel till utbildning, arbete och till att kunna delta aktivt i samhället, säger utbildningsminister Anna Ekström.
Förslaget om språkplikt för att kunna få försörjningsstöd kommer från Socialdemokraterna, som gick till val med förslaget år 2018.
– Om man talar så pass dålig svenska att det är ett hinder för att få jobb tycker jag att det är rimligt att ställa krav på att man ska lära sig genom att gå på SFI, sade dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Aftonbladet när förslaget presenterades i mars 2018.
Enligt Johansson var förslaget inte ett sätt att locka tillbaka väljare som gått över till Sverigedemokraterna.
– Jag har inte sett att SD någon gång har varit intresserat av att den som talar dålig svenska ska få jobb. Det är däremot vi socialdemokrater väldigt intresserade av, sade Johansson till Aftonbladet.
Läs även: 40 procent som går svenska som andraspråk födda i Sverige
Läs även: Arabiska huvudspråk på svensk förskola: ”En utmaning”
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.