Regeringen fortsätter minska biståndet för att finansiera flyktingmottagandet
SVERIGE I höstas kritiserade Miljöpartiet dåvarande alliansregeringen för att ta pengar från biståndet för att finansiera en fortsatt ökning av flyktingmottagandet i Sverige. Nu fortsätter dock omprioriteringen och de rödgröna kommer att ta ytterligare pengar av biståndsbudgeten.
I den aktuella vårbudgeten, som kommer att presenteras imorgon onsdag, kommer regeringen att dra ännu mer medel från biståndsbudgeten för att kunna bekosta flyktingmottagandet i Sverige.
I den nuvarande höstbudgeten avräknades 8,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en femtedel av biståndsbudgeten. Nu flaggar biståndsminister Isabella Lövin (MP) dock för att ytterligare stora summor kommer att räknas bort.
– Som det ser ut nu kommer det att bli ytterligare avräkningar i vårändringsbudgeten, säger biståndsministern i en intervju med Sveriges Radio.
Miljöpartiet var ändock det parti som hårdast kritiserade Alliansen för att urholka det svenska biståndet. Språkröret Åsa Romson skrev i en enkät utfärdad av biståndsorganisationen Diakonia att den borgerliga politiken ställde två utsatta grupper mot varandra.
Biståndsorganisationer kritiserar Sverige
Flera biståndsorganisationer har protesterat mot beslutet att ta pengar ämnade för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer för att i stället använda dem i Sverige. Att förflytta biståndet på det viset är dock tillåtet enligt OECD:s regler, men starkt ifrågasatt.
Trots kritiken kommer alltså biståndet att minska. För Sveriges Radio medger Lövin även att Sverige redan i dag är ett av de OECD-länder som använder mest biståndspengar för att finansiera flyktingmottagning.
I kontrast vädjar nu FN om 1,5 miljarder kronor för att akut hjälpa 200 000 nigerianska flyktingar som flytt undan terrororganisationen Boko Haram. Läget är ”mycket dramatiskt” för de människor som drivits från sina hem, har Liz Ahua, Västafrikarepresentant för UNHCR, förklarat.