Regeringen lovar jaga illegala migranter – biståndet ska användas som påtryckning för utvisningar

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/FT Bild
  • Torsdag 30 dec 2021 2021-12-30
E-post

Polisen ska börja jaga illegala migranter på bland annat arbetsplatser, samtidigt som biståndet ska användas som ett påtryckningsmedel för att få länder som Irak, Somalia och Libanon att ta emot sina medborgare. Det meddelade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på onsdagen.

Den socialdemokratiska kovändningen fortsätter. På onsdagen gick justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) ut med att polisen ska få i uppdrag att jaga illegala migranter, bland annat på arbetsplatser.

– Vi ger ett uppdrag till polismyndigheten att intensifiera sitt arbete med att verkställa av- och utvisningar, säger Johansson till Sveriges Radio.

– Och det gör vi ju mot bakgrund av att det här är ett problem, inte minst när det gäller arbetslivskriminalitet, att människor som upprätthåller sig här illegalt, arbetar svart och i många fall också utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och exploateras på olika sätt.

– De har inte rätt att vara i Sverige och då måste vi se till att polisen jobbar mer intensivt med att försöka hitta dem och utvisa dem.

Läs även: Johanssons (S) kovändning – sju år efter Moderaterna

Men inte nog med det. Regeringen ska dessutom använda det svenska biståndet som ett påtryckningsmedel för att få länder att ta emot sina medborgare när de utvisas från Sverige.

–  Vi har väldigt många öppna ärenden där vi behöver kunna återvända människor. Länderna måste respektera grundläggande folkrättsliga principer och börja ta emot dem som är dömda för brott, men även frivilliga och tvångsmässiga återvändande, säger Johansson till SVT.

Biståndet ska enligt Johansson användas både som piska och morot, och Sida har fått i uppdrag att kartlägga förutsättningarna för att ”förbättra” biståndet till länder som Irak, Libanon och Somalia, som får flera hundra miljoner i bistånd varje år.

– Vi vill öka återvandrandet, inte minska biståndet. Men lever man inte upp till sina förpliktelser kommer Sveriges intresse att svalna, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) till SVT.

SVT: Hade förslaget kunnat komma om Miljöpartiet fortfarande var med i bilden?

– Jag vill inte spekulera i det, men det är ju ingen hemlighet att S och MP haft olika ingångar i biståndsfrågan. Nu har vi en socialdemokratisk regering så då kan vi driva socialdemokratisk politik, säger Johansson.

Att villkora det svenska biståndet för att få länder att ta emot sina medborgare föreslogs av Moderaterna under flyktingkrisen 2015, när Anna Kinberg Batra var partiledare. Det föreslogs även av Sverigedemokraterna i en debattartikel publicerad av Aftonbladet i oktober 2020.

På Twitter får den senaste socialdemokratiska kovändningen kritik.

Även från Vänster kommer kritik, bland annat mot hur Sveriges Radio uttryckte sig om frågan på Twitter.

SR Ekot tog åt sig av kritiken och raderade en tweet där illegala migranter beskrevs som illegala. I nya inlägg kallade man dem istället ”personer som arbetar svart utan rätt att vistas i Sverige” och ”personer som vistas illegalt i Sverige”.

Läs även: Nu vill S porta de som stökar på bibliotek

Läs även: Mångfaldskravet på svensk film slopas – konstnärlig frihet ska säkras

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag