Johanssons (S) kovändning – sju år efter Moderaterna

Morgan Johansson (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Torsdag 13 feb 2020 2020-02-13
E-post

SVERIGE Regeringen vill att ungdomar som begår brott ska kunna bestraffas med utegångsförbud på helger och helgkvällar – ett förslag Morgan Johansson (S) dömde ut som ”orealistiskt” när Moderaterna presenterade det 2013.

SVT rapporterar att regeringen vill införa en ny påföljd som kallas ungdomsövervakning och innebär att unga ska kunna förbjudas att vistas utomhus på helger och helgkvällar.

Straffet ska framför allt användas för ungdomar mellan 15 och 17 år och där brottet inte är tillräckligt allvarligt för att leda till sluten ungdomsvård. Den dömde bär en fotboja och kan, förutom att inte få gå ut under vissa tider, förbjudas att vistas på vissa platser.

– Vi hoppas att det här kan bryta en brottsutveckling i tid så att unga människor som är på väg in i allvarlig kriminalitet får den här påföljden och också därmed kommer ut ur sin kriminella livsstil, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT.

Läs även: Polischefen om sadistiska ungdomsrånarna: Vi får inte föra register över etnicitet

Men regeringen är sen på bollen. Redan för sju år sedan kom dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med ett närmast identiskt förslag om utegångsförbud för dömda brottslingar.

Då, i början av 2013, fick utspelet hård kritik av Socialdemokraternas talesperson i rättsliga frågor – Morgan Johansson.

”Det är orealistiskt att tro att några hemmakvällar får tonåringen att sluta råna jämnåriga på stan. Om sådana beteenden ska brytas krävs förebyggande arbete alla dagar i veckan, hela året”, sade Johansson i ett pressmeddelande.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell välkomnar att regeringen nu byter fot.

– Det här är ett förslag som vi moderater har drivit sedan 2013, och det är bra att det äntligen kommer. Men när det gäller till exempel de här fruktansvärda ungdomsrånen så är vi nu vid en punkt där det är uppenbart att väldigt mycket mer måste till än bara detta, säger han till SVT.

Den nya lagen är tänkt att gälla från nästa år.

Läs även: Damberg (S) om rånarna som kissar sina offer i munnen: ”De känner hopplöshet”

Läs även: MED: Sluta blunda för det rasistiska förnedringsvåldet av svenska ungdomar

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag