Mångfaldskravet på svensk film slopas – konstnärlig frihet ska säkras

Filmhuset i Stockholm. Foto: Mark Standley/Svenska Filminstitutet
  • Onsdag 29 dec 2021 2021-12-29
E-post 757

STOCKHOLM Enligt ett nytt direktiv från regeringen ska Filminstitutet överge målen om jämställdhet och mångfald för att istället säkra den konstnärliga friheten, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Om detta förändras i realiteten så kan vi skala bort en del av självcensuren, hoppas filmproducenten  Lena Rehnberg.

Under sommaren presenterade Myndigheten för kulturanalys rapporten ”Så fri är konsten”, som kritiserade bristen på konstnärlig frihet i Sverige, och att politiker istället försöker använda konsten till att uppnå andra mål. Rapporten pekade särskilt ut Statens Kulturråd och Filminstitutet som politiserade.

Läs även: Filminstitutets vd sågas: ”Finns en enorm tystnadskultur”

Nu får Filminstitutet nya direktiv från regeringen. Enligt ett nytt styrdokument ska Filminstitutet ”säkra den konstnärliga friheten inom ramen för bidragsgivningen”. Samtidigt har kravet om att ”integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv” strukits.

– Det här är stort. Det är väldigt positivt för den kreativa atmosfären i filmbranschen. Om detta förändras i realiteten så kan vi skala bort en del av självcensuren, hoppas jag, säger filmproducenten Lena Rehnberg till SvD.

Rehnberg har arbetat i filmbranschen i 36 år, och har tidigare kritiserat filminstitutet för att ha ägnat sig för mycket åt genusfrågor och för lite åt konstnärlig frihet de senaste åren.

– Därmed inte sagt att jag är emot saker som jämställdhet. Det är klart jag inte är. Den konstnärliga friheten i alla kreativa yrken är viktig, det betyder inte att andra saker är oviktiga, säger hon.

År 2020 fördelade Filminstitutet omkring 600 miljoner i ordinarie stöd och krisstöd, och enligt Rehnberg är svenska filmproducenter beroende av Filminstitutet för att göra film.

Även Statens Kulturråd, som fick kritik i rapporten ”Så fri är konsten”, har fått nya direktiv från regeringen. I det nya regeringsbrevet finns en rubrik för ”Konstnärlig frihet”, ett begrepp som saknats i tidigare regeringsbrev.

– En tydlig markering, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Statens kulturråd, till SvD.

Läs även: Filminstitutets vd hotar med könsdiskriminering mot manliga regissörer

Läs även: Efter hotet om könsdiskriminering – nu kommenterar Filminstitutets vd till Nyheter Idag: ”Jämställdheten ska prägla filmens område”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag