Regeringen manar till minskad elanvändning: ”Läget relativt akut”
Energisituationen i framför allt södra Sverige är akut. Det meddelar regeringen på en pressträff fredag förmiddag. Nu uppmanar man svenska hushåll att dra ner på elkonsumtionen.
– Det är väldigt många svenskar som har sparat el av rena kostnadsskäl. Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkopplingar, säger statsminister Ulf Kristersson.
– Som alla vet, tror jag alla vet, så har vi ett betydande bekymmer med den svenska elproduktionen just nu och elproduktionen framför allt i södra Sverige, säger Kristersson på pressträffen.
– Läget är alltså relativt akut. Vi vill inte skapa panik på något sätt men vi vill säga att det här är ett svårt problem och att det finns betydande risker, tillägger han.
Kristersson meddelar att Svenska kraftnät har höjt risken för bortkoppling under vintern från ”låg” till ”reell”. Detta efter att Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, har tillfälligt tagits ur drift.
Läs även: Stänger reaktor för reparation i december – dementerar att man vill pressa priserna uppåt
Han menar att den pågående elkrisen i mångt och mycket beror på avvecklingen av flera kärnkraftsreaktorer i södra Sverige.
– Bara de senaste åren har fyra stycken reaktorer tagits ur drift och det påverkar stabiliteten och balansen i systemet. Och det är den situation vi har nu, säger Kristersson.
På pressträffen medverkar också arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Han passar precis som statsministern på att kritisera de senaste årens energipolitik.
– Det kan vara otroligt bra med vindkraft. Men det måste också finnas planerbar kraft, säger Pehrson.
Han menar att den pågående krisen kan till viss del åtgärdas med eldad kraft. Däribland kan gas, olja och avfall användas för att minska risken för rullande elavbrott.
Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe, som också medverkar på pressträffen, säger att flera åtgärder kommer att vidtas för att hantera elsituationen i Sverige framöver.
Den närmaste tiden kommer man behöva importera el från närliggande länder som Norge, Polen och Tyskland.
– Vi kommer ha fortsatt väldigt höga priser, säger Medelius-Bredhe.
Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum