Regeringen ökar inre gränskontroll – vill ge polisen mer utrymme att neka tillstånd för koranbränningar

Bild: Regeringen.se
  • Tisdag 1 aug 2023 2023-08-01
E-post 0

Regeringen kommer fatta beslut om ”intensifierad inre gränskontroll” för att ”stoppa farliga människor att komma till Sverige”. Samtidigt överväger man en ändring i ordningslagen, som skulle ge polisen möjlighet att stoppa koranbränningar med hänvisning till Sveriges säkerhet. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff på tisdagen.

På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer en pressträff med anledning av säkerhetsläget, som Kristersson tidigare beskrivit som det allvarligaste läget sedan andra världskriget.

Anledningen till det försämrade säkerhetsläget är de koranbränningar som genomförts i Sverige, vilket bland annat lett till att den svenska ambassaden i Irak stormats och satts i brand, till att Irans högste religiösa ledare högste religiöse ledare ayatolla Ali Khamenei sagt att Sverige startat ett krig mot den muslimska världen, och till en resolution från Islamiska konferensorganisationen som fördömer koranbränningarna.

I bakgrunden finns även Sveriges ansökan till Nato, som stoppats av Turkiet med hänvisning till bland annat koranbränningarna.

Under tisdagens pressträff inledde Kristersson och Strömmer med att meddela att Sverige kommer öka den inre gränskontrollen.

– Nu på torsdag ska det fattas ett beslut om intensifierad inre gränskontroll, säger Kristersson.

– Det är viktigt att stoppa farliga människor att komma till Sverige. I praktiken innebär det att kontrollerna av vilka som passerar in i Sverige ska öka, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Polisen ska även få ökade befogenheter till visitation och kameraövervakning.

När det gäller eventuella ändringar i ordningslagen säger Kristersson att man varit i kontakt med Danmarks statsminister Mette Fredriksen.

Koranbränningar har även förekommit i Danmark, som också fått kritik av Islamiska konferensorganisationen. I Danmark har folketinget samlats under måndagen för att diskutera en ändring av ordningslagen, vilket även är aktuellt för Sveriges del.

– Regeringen överväger om en ändring i ordningslagen skulle vara lämplig, möjlig och hur den i sådana fall skulle gå till. Det handlar inte om en inskränkning av yttrandefriheten, säger Kristersson.

Gunnar Strömmer understryker att en eventuell ändring av ordningslagen kommer ske inom ramen för den svenska grundlagen.

– Man måste ha två tankar i huvudet i det här. Regeringen står fullt ut upp för svensk yttrandefrihet, i Sverige och internationellt. Men regeringen värnar också fullt ut svenska säkerhetsintressen, säger Strömmer.

Senare går Kristersson närmare in på vad det hela innebär, nämligen att öka möjligheten för polisen att neka tillstånd för allmänna sammankomster med hänvisning till en bredare definition av störningar av ordningen.

– Några generella stora lagändringar är inte aktuellt, utan det som är aktuellt just nu, det är precis det som justitieministern beskrev här, vi överväger om det vore lämpligt att ändra i ordningslagen så att man kan ta bredare hänsyn till om tillstånd ska ges eller inte.

– Som en del vet så är man alltså mycket precisa: om det skapar lokala ordningsproblem, eller smittspridningsproblem, då kan man alltså neka. Det anses fullt förenligt med den svenska yttrande- och demonstrationsfriheten. Vi överväger då om man bör ha en bredare definition på detta så att fler allvarliga störningar kan inkluderas.

I vintras nekade polisen flera tillstånd om allmänna sammankomster för att bränna koranen med hänvisning till landets säkerhet, men fick bakläxa av kammarrätten. Efter det fick Salwan Momika tillstånd för sommarens allmänna sammankomster med koranbränningar, vilket lett till den pågående krisen med diplomatiska kriser och ökat terrorhot.

Kristersson fick även en fråga från TV 4 om han kommer verka för att Richard Jomshof (SD) byts ut som ordförande för justitieutskottet.

–  Ingen regering berättar för riksdagen vad den ska göra. Jag lägger mig inte i vilka ordföranden som utskotten har, svarar Kristersson.

Läs även: Raseri mot Billström: ”Varför kryper ni för ett gäng medeltida despoter?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag