Regeringen planerar sänkning av straffmyndighetsåldern
I närtid kommer regeringen att tillsätta en utredning för att sänka åldern då unga blir straffmyndiga. Den nya straffmyndighetsåldern kommer att vara någonstans mellan 12 och 15, meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M).
– Brottsligheten tränger djupt ner i åldrarna och vi har en ordning som är utformad för en helt annan verklighet, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.
Justitieministern menar att den fördjupade insikten om sakernas tillstånd har gjort honom ”lite omskakad”. Trots att han anser sig ha varit väl förberedd inför uppdraget säger han att han till viss del blivit överraskad av problemens omfattning.
I Tidöavtalet står det att Sveriges straffmyndighetsålder, som idag ligger på 15, ska sänkas. Snart stundar en utredning i ärendet.
– Vi kommer att se över möjligheten att använda tvångsmedel även mot barn under 15 år, till exempel att få tömma en mobiltelefon på information. Vår rättsordning måste anpassa sig till den här verkligheten, säger Strömmer till DN.
Enligt justitieministern är det någonstans mellan 12-15 år som den nya straffmyndighetsåldern kommer att landa i.
– Det är någonstans i det spannet vi rör oss. Men exakt var den ska hamna återstår att se, jag vill inte föregripa utredningen.
Utöver sänkningen planerar regeringen även fler förslag riktade mot kriminella ynglingar. Däribland ska man se över straffrabatten för förbrytare under 18, bygga ungdomsfängelser samt utvidga föräldraansvaret.
Strömmer hoppas därtill på att ett utökat informationsbyte mellan socialtjänst, skola och polis ska ge resultat.
– Unga personer som begår riktigt grova brott måste kunna mötas med en annan kraft än vad vi gör i dag, säger justitieministern.
Läs även: Anhöriga till kriminella mördas – då skyller Sima på Strömmer: ”Tappat kontrollen”
Läs även: Shekarabis (S) attack på regeringen kom av sig – backar efter svar från Strömmer (M)