Regeringen vägrar ny studie av invandrares brottslighet – Trots alarmerande siffror från Norge

Morgan Johansson (S). Foto: SVT Play
  • Tisdag 6 feb 2018 2018-02-06
E-post 6146

SVERIGE/NORGE I ett inslag i Aktuellt presenterades nya siffror från Norge som visar på invandrares överrepresentation i brottslighet. Trots det vill inte den svenska regeringen göra en liknande studie i Sverige.
– För mig spelar det ingen roll om man är svart eller vit, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

SVT:s Aktuellt sände på måndagskvällen ett inslag om kriminellas ursprung och huruvida det bör kartläggas i Sverige. I Norge har man gjort just en sådan studie.

– Totalt sett ser vi att andelen gärningspersoner är högre bland invandrare och norskfödda med invandrarföräldrar, än hos den övriga befolkningen, säger Synøve Andersen, forskare vid norska Statistiska sentralbyrån.

Statistiska sentralbyråns siffror visar att andelen misstänkta för brott är 4,5 procent för övriga befolkningen (utan invandrarbakgrund), 6,7 procent bland invandrare och hela 11,3 procent bland barn till invandrare, vilket förvånar de norska forskarna.

– Så det är ett resultat som visar på något som vi behöver lära oss mer om, säger Synøve Andersen till SVT.

Flyktingar mest överrepresenterade

När det gäller våld och misshandel är skillnaderna synnerligen stora mellan invandrare och övriga. 6,3 promille av övriga befolkningen, 11,2 promille av invandrare och 22,9 promille av barn till invandrare är misstänkta för sådana brott, enligt den norska studien.

Det finns dock skillnader mellan olika grupper av invandrare.

– Överrepresentationen är störst bland flyktingar, medan de som kommer hit för att studera och arbeta är underrepresenterade, med hänsyn tagen till den stora andelen unga män i gruppen, säger Synøve Andersen.

Ursprung ointressant för Johansson

Men trots dessa uppseendeväckande rön från vårt grannland är justitieminister Morgan Johansson (S) helt ointresserad av att göra en ny, liknande studie i Sverige.

– För mig spelar det ingen roll om man är svart eller vit, begår man brott så ska man buras in, det är min utgångspunkt, sade justitieministern i Aktuellt.

Enligt honom visar tidigare undersökningar att invandrares överrepresentation försvinner om man rensar för socioekonomiska faktorer och ålder.

Däremot vill Moderaterna, i Aktuellt representerade av sin rättspolitiska talesperson Tomas Tobé, att brottslingars ursprung ska granskas på nytt. Senaste gången en större kartläggning gjordes av Brottsförebyggande rådet var 2005.

– Jag tycker det är rimligt att ta in så mycket fakta och kunskap som möjligt för att sedan kunna dra vettiga politiska åtgärder, sade Tomas Tobé.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag