Regeringen vill bekämpa välfärdsfusk med ny myndighet
Regeringen vill bekämpa välfärdsfusk genom att inrätta en ny myndighet med en budget på 200 miljoner i höstens budget. Skattebetalarnas Förening välkomnar åtgärder mot välfärdsfusk, men Slöseriombudsmannen är skeptisk till regeringens förslag.
– Jag är inte säker på att inrättande av en ny myndighet är rätt väg att gå, säger Slöseriombudsmannen Josefin Utas i ett pressmeddelande.
På en pressträff måndagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) ett förslag för en ny myndighet som ska bekämpa välfärdsfusk. Förslaget ingår i regeringens budgetproposition för 2022 till en kostnad på 200 miljoner. Myndighetens budget kommer trappas upp till 300 miljoner årligen 2024.
– Syftet med de här pengarna är ju att motverka felaktiga utbetalningar, skattebrott, bidragsbrott, arbetslivskriminalitet, penningtvätt, finansiering av terrorism och bidra till ordning och reda på våra vägar, säger Andersson under pressträffen
Läs även: Mathiasson: Lägg ner Brå – en skattefinansierad pr-avdelning åt Morgan Johansson
– Jag kan idag också berätta att regeringen avser inrätta en ny myndighet som dels kommer få i uppdrag att genomföra systemövergripande kontroller av olika statliga utbetalningar från välfärdssystemen men också vara den myndighet som kommer att betala ut olika statliga ersättningar, fortsätter Andersson.
Skattebetalarnas Förening skriver i ett pressmeddelande de att de är positiva till att man tar fusket i välfärden på allvar, men att man hade velat se mer offensiva åtgärder.
– Skattebetalarna har länge påpekat de omfattande felaktiga utbetalningarna i välfärdssystemen. Det är bra att regeringen äntligen tar sig an de här frågorna men tyvärr hade nog mer offensiva åtgärder varit nödvändiga, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström i pressmeddelandet.
Slöseriombudsmannen Josefin Utas ställer sig skeptisk till att en ny myndighet är rätt lösning på problemet.
– Tilltron till hela systemet med skatter och leverans av samhällstjänster hotas när så mycket pengar betalas ut felaktigt. Så det är hög tid att göra något åt saken. Jag är dock inte säker på att inrättande av en ny myndighet är rätt väg att gå, säger Utas i pressmeddelandet.
På Twitter skriver Utas att Sverige snarare behöver färre myndigheter.
Regeringen aviserar idag en satsning på att bekämpa läckage ur välfärdssystemen. Bra intentioner, men vi behöver inte fler myndigheter. Snarare behövs det färre kockar i den soppan. SlösO och @Skattebetalarna kommenterar. #välfärdsfusk https://t.co/OanBEZpE2D
— Slöseriombudsmannen (@sloseriombud) September 6, 2021
Fusk och slarv i välfärden blev 2020 vinnare i tävlingen Årets värsta slöseri som arrangeras av Slöseriombudmannen på Skattebetalarnas Förening varje år.
Man konstaterade då att omkring 18 miljarder kronor försvinner i felaktiga utbetalningar varje år varav hälften beräknas vara medvetet fusk. På grund av stora mörkertal skulle det kunna handla om så mycket som 27 miljarder kronor.
Läs även: Sjöstedt (SD): S gör skattehöjningar och lägger pengar på strunt