Regeringen vill ge singelkvinnor rätt till assisterad befruktning
SVERIGE I framtiden ska assisterad befruktning inte längre bara vara en rättighet för par, utan även för ensamstående kvinnor. I en remiss till lagrådet föreslår nu den rödgröna regeringen att den nuvarande lagstiftningen ändras.
I ett regeringsförslag som av justitieminister Morgan Johansson berättade om i Ekot, i Sveriges Radio, säger nu regeringen att de vill göra det till en rättighet för singelkvinnor att både insemineras och provrörsbefruktas.
Förslaget har brett stöd i en riksdag där bara Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i dagsläget är emot.
– Den lagstiftning vi har är gammeldags, skulle jag vilja säga. Den vilar på föreställningen om att man måste vara två för att uppfostra ett barn. Vi tycker att det är en omodern syn. Det handlar i stället om vilken kärlek och vilken omsorg man ger barnen, inte om man är en eller två, sa Morgan Johansson till Ekot.
Idag kan du bara bli berättigad till befruktning på assisterad väg om du är ofrivilligt barnlös och lever i ett samboförhållande eller är gift. Vad regeringen föreslår är att även ge denna rättighet till kvinnor som lever ensamma.
Justitieministern förklarar regeringens förslag genom att hänvisa till situationer där svenska medborgare åkt till andra länder för att kunna skaffa barn på konstgjord väg, och att regeringen hellre vill låta dessa kvinnor genomföra en sådan behandling i Sverige.
Barnombudsmannen kritisk
Enligt Ekot har flera tunga remissinstanser ställt sig kritiska till att berättiga ensamstående kvinnor till assisterad befruktning. Bland annat har Barnombudsmannen konstaterat att det innebär en extra sårbarhet för ett barn att bara växa upp med en förälder. Om förslaget går igenom vill man åtminstone låta socialnämnden göra en separat utredning av de kvinnor som vill genomgå behandlingen – detta är också något som man även vill att par ska genomgå.
Morgan Johansson menar dock att en tillräcklig prövning redan görs, och att den även i framtiden ska göras likvärdigt för alla parter. Vidare säger justitieministern till Ekot att barnets perspektiv i det hela är mycket väl tillgodosett då både en social och ekonomisk prövning ska genomföras på de blivande föräldrarna eller den blivande föräldern.
Om förslaget realiseras väntas den nya lagstiftningen träda i kraft den 1:a april nästa år.