Regeringens saft- och bullepolitik biter inte på gängen

Katja Nyberg och Bo Broman, SD. Justitieminister Morgan Johansson (S)Foto: Riksdagen/Pressbild
  • Tisdag 1 sep 2020 2020-09-01
E-post 5705

Vanliga hederliga människor tvingas acceptera ett liv i rädsla medan grova brottslingar går fria eller döms till korta straff. Saft- och bullepolitiken har nått vägs ände. Övriga partier har under lång tid förnekat problemen. Var och en bör fråga sig vilket parti som är bäst lämpad att ändra kurs. De som skapade problemen, eller de som påtalat problemen från första början, skriver Katja Nyberg och Bo Broman, Sverigedemokraterna.

Kriminella nätverk skjuter, misshandlar och mördar. De håller gator, kvarter och hela samhällen i ett järngrepp. Svaret från den vänsterliberala maktsfären är genant klent. Vid en jämförelse med Danmarks hårda och resoluta åtgärder – där man bl a nyligen dömde en multikriminell, 17-årig mördare till 20 års fängelse – framstår regeringens ihåliga saft-och-bulle-linje som direkt pinsam.

Verkligheten är att Sveriges veka och undfallna politik enbart möts av hånflin och nonchalans från grova brottslingar. Detta samtidigt som rättsväsendet, regeringen och den forna alliansen står handfallna.


Nedan följer ett axplock av händelser som skett inom loppet av några dagar:

Tyvärr kan vi konstatera att den här veckan inte sticker ut på något sätt, utan är snarare symptomatisk för det Sverige vi numera lever i. Denna vana har lett till en farlig normaliseringsprocess där vanliga hederliga människor tvingas acceptera ett liv i ständig rädsla för kriminella. Där sprängdåd, sadistiska misshandlar, våldtäkter och skjutningar kan ske när som helst.

Likheterna är slående med migrationskrisen hösten 2015. Först förnekas problemen under flera år.

De som höjde sina röster och påtalade att på sikt skulle denna stora migration leda till stora samhällsproblem blev anklagade för att vara främlingsfientliga av samtliga övriga partier. Den förda migrationspolitiken var minsann bra för Sverige och skulle stärka den svenska ekonomin. Resultatet av denna nonchalans ser vi idag. Splittring, kaos och handfallenhet.

När problemen började uppdagas upplystes vi om att vi är bundna av asylrätt, gränshinder, anknytningsskäl etcetera. Frågan kvarstår dock varför våra nordiska grannländer, som är bundna av samma internationella konventioner, inte är i närheten av att brottas med samma problem som Sverige numera betraktar som en del av vardagen?

Samtidigt är det viktigt att poängtera att svensk polis idag har ett mycket tufft operativt läge. Polisen arbetar utifrån de förutsättningar de har, och det är därför av avgörande vikt att polisen ges de verktyg som de behöver för att kunna utföra sitt jobb. Som politiker är det vårt ansvar att säkerställa att de har dessa verktyg.

Poliser börjar bli uppgivna och säger att de inte längre har kontroll på läget. Systemet är hotat. De kriminella har övertaget.

Den svenska kriminalpolitiken måste omedelbart – med detta som utgångspunkt – ses över i sin helhet och göras om. Vi behöver ta inspiration från länder som Danmark, där man lyckats betydligt bättre med att stävja en negativ utveckling. Sverigedemokraterna vill bland annat införa följande:

  • Kriminalisering av deltagande i kriminella organisationer. Det ska vara straffbart att vara del av en organisation som uppvisar mönster av kriminalitet.
  • Möjlighet till tvångsförvar av farliga individer efter avtjänat straff.
  • Anonyma vittnen. För att kunna bryta tystnadskulturen och lyckas klara upp fler brott är det helt centralt att kunna ge vittnen möjlighet att vittna anonymt.
  • Strafflindring för så kallade kronvittnen. Detta för att ge ytterligare incitament för personer med viktig information om kriminell verksamhet att vittna.
  • Visitationszoner där allmänna kontroller utan någon direkt misstanke, eller särskilda omständigheter, kan genomföras inom ett visst geografiskt område.
  • Straffrabattsystemet behöver ses över. Sverige ska inte ha en kultur där vi belönar multikriminella och farliga individer med reducerat straff. Rabatten ska aldrig tillämpas när det gäller grova brott mot person.
  • Utvisning av grovt kriminella icke-medborgare. Det ska vara obligatorisk utvisning av icke-medborgare som begått grova brott i Sverige.

När Sverigedemokraterna för flera år sedan föreslog ny migrationspolitik, fler poliser och strängare straff så haglade kritiken från de alla de andra partierna. Idag ser vi hur allt fler av de övriga partierna börjar ta efter vår politik på dessa områden.

Utifrån detta får var och en själv bedöma vilka som är bäst lämpade att lösa uppgiften; de som påtalat problemen från första början, eller de som varit med och skapat dem.

Sverigedemokraterna räds inte att göra det som krävs för att på allvar ta itu med den situation vi nu står i. Frågan är om de andra riksdagspartierna har liknande ambitioner, eller om man kommer fortsätta presentera halvmesyrer.

Läs även: Hanna Lindholm: Dansk rättvisa lyckades där svenska regeringen misslyckats

Om debattörerna

Katja Nyberg (SD)
Ledamot i Justitieutskottet, polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA)

Bo Broman (SD)
Ledamot i Justitieutskottet

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag