Region har lagt över 2 miljoner kronor på hbtqi-certifiering: ”Otroliga pengar”
GÄVLEBORG Region Gävleborg har hittills lagt 2 119 000 kronor på att hbtqi-certifiera sina verksamheter, rapporterar SVT. När Gävles prideambassadör Lars-Åke Wilhelmsson får höra siffran reagerar han starkt.
– Jag får faktiskt en chock när jag ser vad det kostar, säger han.
SVT rapporterar att Region Gävleborg har spenderat över två miljoner kronor på hbtqi-certifieringar genom organisationen Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL. Detta efter ett majoritetsbeslut i regionfullmäktige 2016.
”En hbtqi-certifiering säkrar att er verksamhet höjer sin kompetens i hbtqi-frågor och att ni bedriver ett systematiskt arbete med normer kopplat till kön och sexualitet”, skriver RFSL på sin sajt. ”Utbildningen utgår från normkritiska perspektiv.”
RFSL skriver att det med mängdrabatt kostar 237 500 kronor att certifiera en verksamhet med 50 personer. Då ingår bland annat fyra halvdagars ”utbildning” för all personal.
Gävles prideambassadör Lars-Åke Wilhelmsson, även känd som ”Babsan”, reagerar starkt när han får höra hur mycket pengar Region Gävleborg har spenderat.
– Som gay tycker jag att RFSL gör fantastiska grejer, men jag hade ingen aning om att det var så här dyrt att få en hbtqi-certifiering. Jag får faktiskt en chock när jag ser vad det kostar, säger han till SVT.
Regionrådet Fredrik Åberg Jönsson (V) försvarar utgifterna:
– Två miljoner kan ju låta mycket, men då ska man veta att det här berör väldigt många personer och det är många verksamheter som har genomgått den här utbildningen och certifieringen. Så det är absolut värt det.
Lars-Åke Wilhelmsson tycker att pengarna kunde ha lagts på att förbättra det likabehandlingsprogram som regionen redan har.
– Man skulle ju hellre kunna ta de pengarna och krydda till det här likabehandlingsprogrammet med någon som är lite mer engagerad på varje arbetsplats och jobba mer med det. För det är ju otroliga pengar som RFSL fakturerar för detta.
Efter tre år måste verksamheterna omcertifieras för att certifieringen ska gälla. Fredrik Åberg Jönsson säger att man redan har verksamheter som är på gång med omcertifiering, ”och det jobbar vi vidare med”.
Läs även: Mathiasson: Sverige behöver en antibyråkratisk revolution
Läs även: För få anmäler hatbrott – polisen höjer kompetensen med föreläsningar om rasism och hbtq
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.