Reinfeldt frågar folket om Sveriges kollaps i försenat jultal: ”Brann granen?”
Bland årets talare i Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare utmärkte sig Fredrik Reinfeldt med en flammande appell som vädjade till folkets humanistiska sidor. I talet målade Fredrik Reinfeldt med stark inlevelse upp ett scenario där människor dödas urskillningslöst och ingen rättsordning gäller. – Och ni tittar på era barn, och ni tittar på er familj, och tänker ’här kan man inte stanna’. Ni hade gjort samma sak. Ni hade flytt.
– Ni hade gjort exakt samma sak. Och när barnen frågar, när man flyr utmed vägarna där många rör sig, och frågar ’pappa, var är vi på väg?’ Vad ska ni svara? Jo ni ska svara att någonstans i denna värld finns det några som har öppna ögon som ser människors utsatthet. Och som fortfarande tror på vår medmänsklighet, sade Fredrik Reinfeldt i sitt tal till gästerna hos Postkodlotteriet med en stämma som påminde om den i det tal han höll sommaren 2014, då han som statsminister bad svenskarna öppna sina hjärtan.
– Finns det i vår värld idag? Det är den fråga som barnet ställer till sina föräldrar. Det är verklig utsatthet att sätta sin familj i en båt som man inte vet kommer över havet. Det är verklig utsatthet att fly fast man inte riktigt vet var man är på väg om, om man kommer fram, om man ens överlever – när det som är alternativet inte ens är möjligt att leva med, och därför måste man fly. Det är utsatthet, förklarade statsministern, för att sedan ondgöra sig över de alarmistiska uppfattningar han menar råda i riket när det kommer till situationen på hemmaplan.
– I vårt land har vi nu börjat använda ord för att beskriva vad Sverige är utsatt för, och jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord är vi där igen, vad betyder ord i vår tid?, filosoferar Reinfeldt för att sedan berätta om hur han ägnat några veckor åt att träffa folk i detta ”kollapsens land” och fråga dem hur julhelgen var.
– Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop före ni kom in genom dörren?, frågar Fredrik Reinfeldt retoriskt.
Möter kritik från nationalekonomen Sanandaji
”Hela 70 procent av svenskarna stöder skärpta asylregler. Men den förre statsministern Fredrik Reinfeldt står fast vid sitt ’öppna era hjärtan’-tal”, rasar ekonomen och debattören Tino Sanandaji på sociala medier med anledning av talet.
”Samma dunkelt tänkta skrönor som 2015. Miljoner flyr krig, därför måste Sverige lägga motsvarande dubbla FNs flyktingbudget på några promille som redan fått skydd från krig i säkra länder. Hur annars ska Europa locka flera tusen per år att drunkna i medelhavet?”, skriver Sanandaji i sin statusuppdatering på Facebook.
Tino Sanandaji menar att Reinfeldts tal om brinnande julgranar och julmat som tar slut är halmgubbar, ”strawmen”, för att avleda diskussionen. Och att Reinfeldt efter talet om ”öppna hjärtan” använde samma knep, när han enligt Sanandaji falskeligen fick det att framstå som att kritik mot invandringspolitiken berodde på föreställningar hos befolkningen om att Sverige hade brist på fysiskt utrymme. En uppgift statsministern visste att bestrida, då han flugit över svenska landsbygden och sett oändliga fält och skogar.
”Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt” sade Reinfeldt då.
SVT: Hela 70 procent av svenskarna stöder skärpta asylregler. Men den förre statsministern Fredrik Reinfeldt står fast…
Posted by Tino Sanandaji on Sunday, March 20, 2016
“När Fredrik Reinfeldt tog över utgjorde utrikes födda 26 procent av de öppet arbetslösa. Idag är andelen 52 procent och väntas stiga till 60 procent nästa år. Sen 2006 har kostnad för asylmottagning ökat från ca 10 miljarder till ca 70 miljarder per år, nästan en Neon-affär per år”, skriver Sanandaji. Han påminner om att det nyligen rapporterades av SVT att ”andelen elever som inte nått gymnasiebehörighet efter grundskolan har ökat från drygt tio procent 2006 till drygt 14 procent 2015. Ökningen beror till 85 procent på invandringen, enligt en rapport från Skolverket”.
”Detta och annat hans politik har ställt till med har Reinfeldt inga svar på. Därför bjuds vi tre månader för sent på MUFs infantiliserade version av Karl-Bertil Jonssons julafton, med predikan om att man inte har rätt att klaga på samhällsproblem så länge Sverige har det bättre än Syrien. Fick Reinfeldt förresten sitt standardavode på 100.000 kr från Postkodslotterierna?”, avslutar Sanandaji sitt inlägg.
I talet frågade Reinfeldt publiken retoriskt vad kollaps är för något.
– Vad är kollaps? Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och i Afghanistan? Vi måste vara försiktiga med våra ord. Annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid, fortsatte Reinfeldt sitt tal.
I sammanhanget kan belysas att moderaterna har som parti varit för samtliga de krig som inletts av Västmakterna i Västasien och Nordafrika sen millennieskiftet. Dagen för talet, söndagen den 20 mars, var 13-årsdagen av USA:s anfallskrig mot Irak. Moderaterna var då det enda svenska riksdagsparti som inte protesterade mot USA:s invasion.
Enligt flera bedömare, så som Loretta Napoleoni i The Islamist Phoenix: Islamic State and the Redrawing of the Middle East, var detta andra Gulf-krig den främst bidragande orsaken till framväxten av Islamiska Staten och de flyktingströmmar som följt i dess spår. Moderaterna och alla riksdagspartier utom V och SD var också för krigen mot Afghanistan och Libyen. Även om datumet gjorde det lämpligt fann inte Fredrik Reinfeldt anledning att härleda orsakerna bakom den eskalerande migrationen, ej heller diskutera ansvar, utöver i frågan om flyktingmottagande.