Reinfeldts regering gjorde affärer med den amerikanska storbank som nu har anställt honom

Foto: Wikimedia
  • Onsdag 16 mar 2016 2016-03-16
E-post 1843

SVERIGE Alliansregeringen sålde 2013 oanvända svenska utsläppsrätter till samma amerikanska finansjätte som i veckan gav ett toppjobb till förre statsministern, Fredrik Reinfeldt. Detta väcker frågor om hans roll i affären.

I veckan meddelades det att förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) fått ett toppjobb hos den amerikanska finansjätten Bank of America Merrill Lynch. Det är samma företag som Alliansregeringen sålt svenska utsläppsrättigheter till, för 38,4 miljoner kronor.

Detta väcker frågor om Reinfeldts relation till sin nya arbetsgivare, i hans tidigare roll som statsminister. Formellt undertecknades avtalet av dåvarande miljöminister Lena Ek (C).

Sjöstedt: ”Så att de bokstavligen kan elda upp trovärdigheten”

I riksdagens partiledardebatt den 15 januari 2014 försökte Jonas Sjöstedt (V) ställa Annie Lööf (C) mot väggen om affären. Sjöstedt var då mycket kritisk till försäljningen av utsläppsrätterna.

– Jag skulle vilja tala om Centerpartiets trovärdighet i vår viktigaste framtidsfråga, klimatfrågan. Jag menar att ni har sålt den, rent bokstavligen. Priset var 38,4 miljoner kronor. Köpare var Bank of America Merrill Lynch. Det jag visar upp här är beslutet. Det är undertecknat av miljöminister Lena Ek. (…) Hur agerar då ett ansvarsfullt land när man har utsläppsrätter över? En del länder tar konsekvensen av det och annullerar utsläppsrätterna. Men Centerpartiet och miljöministern säljer dem till en amerikansk storbank, så att den kan sälja dem vidare, till exempel till ett polskt kolkraftverk, så att de bokstavligen kan elda upp trovärdigheten i den svenska klimatpolitiken.

Vid denna tidpunkt var det inte känt att Reinfeldt senare skulle börja arbeta för Bank of America Merrill Lynch, den bank som fick köpa utsläppsrätterna av Reinfeldts regering.

Sedan i höstas är Reinfeldt även ordförande i Extractive Industries Transparency Initiative, som driver en global standard för ansvarsfullt och transparent nyttjande av naturresurser.

Hela partiledardebatten från 2014 kan ses (och läsas) här. Sjöstedts anförande börjar vid 3:02.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag