Rekordfå migranter fick asyl i Danmark förra året

Mattias Tesfaye. Foto: Elgaard CC BY-SA 4.0
  • Lördag 30 jan 2021 2021-01-30
E-post

DANMARK Knappt 600 personer fick asyl i Danmark 2020. Det är det lägsta antalet sedan man började registrera siffrorna på nuvarande sätt år 1992, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Att 599 personer fick asyl i Danmark i fjol kan jämföras med att 10 409 uppehållstillstånd för asyl beviljades i Sverige samma år.

2020 kom det också rekordfå asylsökande till Danmark, närmare bestämt 1 547 personer. I Sverige registrerades 12 991 asylansökningar.

Läs mer: Så gick det med ”EU:s miniminivå” – Sverige ger uppehållstillstånd till nästan 3 gånger fler asylmigranter än nordiska grannarna

Den danske utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) är nöjd med de låga siffrorna och menar att coronakrisen har spelat en roll, men framför allt regeringens strama invandringspolitik.

Han hoppas nu att kommunerna utnyttjar ”andrummet” till att fokusera på de invandrare som inte har fått jobb. Enligt honom saknar fem av sex syriska kvinnor arbete.

Både Tesfaye och statsminister Mette Frederiksen (S) vill ha ett stopp på ”spontana” asylansökningar. För att nå det målet vill de upprätta mottagningscenter för asylsökande utanför EU, så att de sökande slipper ta sig till Danmark.

Till dess säger Tesfaye att fokus ligger på att ha en konsekvent invandringspolitik och att hjälpa Grekland med att hålla koll på EU:s yttre gräns.

Läs även: Dansk S-minister: Kampen mot islamism handlar om välfärdsstatens överlevnad

Läs även: Danska statsministern (S): Målet är noll asylsökande

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag