Dansk S-minister: Kampen mot islamism handlar om välfärdsstatens överlevnad

Mattias Tesfaye. Foto: Elgaard CC BY-SA 4.0
  • Lördag 23 jan 2021 2021-01-23
E-post

DANMARK Den danske integrationsministern Mattias Tesfaye (S) tycker det är hög tid att tala om islams roll i integrationen av nya medborgare från muslimska länder. Till Jyllands-Posten säger han att det är dags att tala klarspråk om problemen.
– Vi kommer att fäktas i blindo om vi inte erkänner att islam betyder något för integrationsinsatsen.

Den danske socialdemokratiske integrationsministern Mattias Tesfaye inleder vad han kallar för ”andra halvlek” i integrationsdebatten. Enligt den socialdemokratiske politikern är det hög tid att bli tydligare med var problemen ligger någonstans.

– Det finns en värderingskamp i Västeuropa och i Danmark. Jag har varit i kontakt med mina kollegor från Österrike, Sverige, Holland, Tyskland och Frankrike och vi står med samma utmaningar: en djupare förståelse av att extrem islamism – som i några länder kallas politisk islam – arbetar medvetet med att undergräva våra värderingar, säger Tesfaye till Jyllands-Posten.

– De vill också ödelägga möjligheten att integrera den stora muslimska minoriteten som bor i vårt land och är våra medborgare, fortsätter han.

Enligt Tesfaye räcker det inte att hålla nere tillströmningen av nya invandrare för att lyckas med integrationen. Det krävs också att de som kommit tar till sig danska värderingar och anpassar sig till det nya samhället.

Han tillägger också att det inte går att reducera frågan om integration till att handla om socioekonomiska faktorer.

Vad gäller islam menar han att det är viktigt att erkänna att det kan utgöra ett hinder i integrationen.

– Vi kommer att fäktas i blindo om vi inte erkänner att islam betyder något för integrationsinsatsen. Det betyder inte att folk ska avsvära sig sin religion. Men det betyder att folk ska anpassa den till det danska samhället. Många av de värderingsproblem vi har är knutet till invandring från länder i och omkring Mellanöstern.

På frågan om det ska vara mindre islam i Danmark svarar Tesfaye att det ska vara dansk islam i Danmark och mindre ”mellanöstlig” islam i Danmark. Han avslutar med att säga att kampen mot islamism handlar om välfärdsstatens överlevnad.

Läs även: Danska statsministern (S): Målet är noll asylsökande

Läs även: Danska statsministern (S) lovar hårda tag mot ”icke-västliga” unga män som trakasserar unga danskor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag