Danska statsministern (S): Målet är noll asylsökande

Mette Frederiksen (S). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Fredag 22 jan 2021 2021-01-22
E-post

DANMARK Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) vill ha exakt noll asylsökande till Danmark. Det sade hon i en debatt i folketinget på fredagen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

– Det är det som är vårt mål. Självfallet kan vi inte ge ett löfte om det, sade Mette Frederiksen.

– Vi kan inte ge ett löfte om noll asylsökande, men vi kan gott ha den visionen som vi också hade före valet, nämligen att vi vill ha ett nytt asylsystem, och så gör vi vad vi kan för att införa det.

Förra året kom 1 547 asylsökande till Danmark – det lägsta antalet sedan 1998 och mindre än en tiondel av siffran för 2015, då 21 316 asylsökande registrerades.

Statsministern menar att tidigare politiker har ställt för få krav på de utlänningar som kommit till Danmark, bland annat när det gäller att kunna försörja sig själva och att anamma danska värderingar.

Frederiksen anser att antalet asylsökande har en stor betydelse för Danmark och för den enskildes möjlighet att integreras i samhället. Om det kommer för många blir sammanhållningen i landet lidande, menar hon.

Läs även: Danska statsministern (S) lovar hårda tag mot ”icke-västliga” unga män som trakasserar unga danskor

Läs även: Morgan Johansson varnar om M och SD: ”Vill gripa makten”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag