Rekordnotering för rån mot unga

Bild: Flickr
  • Måndag 19 aug 2019 2019-08-19
E-post 1270

SVERIGE SVT Nyheter rapporterar att rån mot unga blir allt vanligare. Sedan 2015 har antalet anmälningar till polisen ökat med 75 procent.

SVT hänvisar till Brottsförebyggande rådets preliminära statistik som visar att det gjordes 637 anmälningar om rån mot personer under 18 år under andra kvartalet 2019. Det är en markant ökning jämfört med motsvarande period 2018 och 2017 då det anmäldes 505 respektive 358 rån mot unga.

Även på längre sikt har antalet anmälda rån ökat – från 1 084 anmälningar under 2015 till 1 896 i fjol vilket är en ökning med 75 procent. Bara under första halvan av 2019 har 1 247 anmälningar om rån mot unga kommit in. Sven Granath, kriminolog på Polismyndigheten, tror att de kriminella har flyttat fokus.

– Det sker en ökning av brotten mot just de yngre medan det är en annan utveckling bland de som är äldre, där man snarare kanske har en liten minskning inte minst genom att butiksrånen har minskat. Det kan vara så att det har skett en överflyttning från rån mot butiker, till exempel, till att ännu mer rikta sig mot ungdomar som kanske är den grupp som har svårast att skydda sig från rån, säger han till SVT.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag