Rikspolischefen: ”Då måste vi acceptera att vi inte kan köra på för fullt under sommaren”

Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Sydsvenskan samt Sveriges Radio. Foto på Eliasson (t.h): Lars Hedelin
  • Fredag 12 aug 2016 2016-08-12
E-post 1055

SVERIGE Det har blivit allt vanligare att polisen inte har resurser för att skicka bilar på larm. I Malmö har det gått så långt att ett medborgargarde är på väg att bildas. Men rikspolischef Dan Eliasson poängterar att det är viktigt att ha lite sommarledigt och att vi måste ”acceptera” att polisen inte ”kan köra på för fullt under sommaren”.

I onsdags berättade Sveriges Radio att polisen i Dalarna var så kraftigt underbemannade under juli månad att det saknades antingen personal eller utryckningsfordon vid nästan vart tionde larmsamtal till myndigheten. Andelen larm där polisen inte kunde rycka ut uppges vara dubbelt så hög som under juli förra året.

Chefen för ledningscentralen i Dalarna, Mikael Gustafsson, berättar menar att en delförklaring är att polisen är underbemannade.

– Dels kan det handla om vårt arbetssätt jämfört med andra regionledningscentraler, hur vi kodar in och kodar ut ärenden. Sen har vi haft betydligt lägre bemanning i sommar jämfört med förra sommaren, säger han till Sveriges Radio.

Samtidigt har andelen larm till polisen i Dalarna ökat jämfört med samma period förra året. Och liknande situationer har rapporterats i varierande grad från fler delar av Sverige under sommaren. Nyhetssajten 24Kalmar berättar att i Kalmar län var det över 500 larm under juli månad där polisen inte hade möjlighet att rycka ut.

Och den femte augusti berättade Sydsvenskan att ett medborgargarde håller på att bildas i stadsdelen Husie i Malmö. Initiativtagaren berättar för Nyheter Idag att han inte upplever att polisen har tillräckliga möjligheter att stävja brottsligheten.

Dan Eliasson: ”Som vanligt har det pratats om för lite bemanning under sommaren”

I en spalt i tidningen Svensk Polis berättar rikspolischef Dan Eliasson om sin syn på polisens arbete under sommaren. Med rubriken ”Vi klarade även denna sommar” försöker han tona ned varningssignalerna runt om i landet.

”Som vanligt har det pratats om för lite bemanning under sommaren. Vissa har till och med hävdat att denna sommar varit besvärligare än vanligt med bemanningen, men trots det har vi lyckats dra runt verksamheten även denna sommar”, skriver han.

Och hans inställning till att polisen inte räckt till under sommaren tar han med ro. Alla behöver lite ledighet och vila, konstaterar han, varför man helt enkelt får acceptera att man inte kan köra på för fullt under sommaren.

”Visst hade vi kunnat göra mer om vi varit flera i tjänst under sommaren, samtidigt ska vi hålla över ett långt arbetsliv och även polisanställda ska ha möjlighet att ha ett fungerande familjeliv. Då måste vi acceptera att vi inte kan köra på för fullt under sommaren”, fortsätter han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag