Rikspolischefen om tiggeriet: ”Svenska befolkningen är mindre benägen att ge pengar”
SVERIGE På onsdagen presenterades en rapport från polisen om situationen för EU-migranter, i dagligt tal ”tiggare”. I samband med en presskonferens berättade den nervöse rikspolischefen Dan Eliasson att inställningen till tiggare kan ha ändrats. – Det verkar som att svenska befolkningen är mindre benägen att ge pengar, sade han.
Det var en nervös Dan Eliasson som berättade om arbetet med att utreda brottslighet kopplat till EU-migranter, i dagligt tal kallat ”tiggare, på en presskonferens tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman och Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen.
Rikspolischefen stakade sig och var nervös
Utredningen belyser både brottslighet där EU-migranter är brottsoffer, men även brottslighet som utförs av EU-migranter. Eliasson stakade sig flera gånger när han skulle presentera detta innehåll i rapporten.
– Vi har idag haft då möjlighet att överlämna det här, eh, uppdraget och genomlysningen av.. av förekomsten av EU-migranter, den typ av brottslighet de är utsatta för och den typ av brott som eh… som eh… som dom ehh… utför ibland.
Sedan redogjorde Eliasson vad som i huvudsak fanns att finna i den här rapporten från NOA. En detalj som han poängterade var att antalet EU-migranter möjligen är på väg att minskas något i Sverige, men det var en försiktig uppskattning och osäkra siffror.
– Det verkar som att svenska befolkningen är mindre benägen att ge pengar, vilket påverkar antalet människor här, sade han.
Tiggare utsätts för människohandel
Tvärtemot vad exempelvis Metros viralgranskare tidigare hävdat, menar polisen i sin rapport att det förekommer organiserad brottslighet kopplat till tiggande EU-migranter. Några av de mer allvarliga brotten som drabbar EU-migranter rör människohandel, prostitution, och olika former av utpressning.
Den brottslighet som i huvudsak utförs av EU-migranter rör stöld, snatteri, ofredande och bedrägeri. I rapporten poängteras att statistiken bör tolkas med viss försiktighet, men den kan ändå betraktas som en övergripande beskrivning av brottsligheten.
”Butiker blir ofta bestulna genom snatteri av matvaror. Privatpersoner blir ofta bestulna på offentliga platser, till exempel caféer, restauranger, kollektivtrafik eller parker. Ofta stjäls mobiltelefoner, plånböcker eller andra värdesaker”, står att läsa i rapporten.