”Riskerade att bli utpekad som rasist” – Forskare om hur Sverige blev terroristernas fristad

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 11 feb 2018 2018-02-11
E-post

SVERIGE Vid flera terrordåd utomlands har det framkommit en koppling mellan gärningsmännen och Sverige. Här har rekryteringen kunnat ske ostört, till stor del på grund av politikernas rädsla att ta i frågan, menar forskaren Peder Hyllengren.

I en artikel av SVT intervjuas Peder Hyllengren, forskare på Försvarshögskolan, om varför så många terrorister har haft en koppling till Sverige. Landet har kunnat användas som en bas för rekrytering av våldsbejakande, islamistiska extremister.

Som exempel ges Mohamed Belkaid och Osama Krayem, tidigare bosatta i Märsta respektive Malmö, och misstänkta för delaktighet i terrorattentaten i Paris 2015 och Bryssel 2016. Sverige sticker också ut vad gäller antal medborgare, omkring 300 enligt Säpo, som har rest till Syrien och Irak för att strida för Islamiska staten.

– Det har funnits möjligheter att agera från Sverige och så har det funnits nyckelpersoner som har drivit på på ett sätt som man inte riktigt kunnat se i alla europeiska länder, säger forskaren Peder Hyllengren, som också pekar på att lagstiftningen här har släpat efter.

Rasistanklagelser satte stopp för diskussion

Han menar att frågan om terrorism i Sverige har varit känslig sedan terroråtal väcktes i början av 2000-talet, vilket ledde till kritik och misstro mot Säpo.

– Jag tror att den aktivism som fanns mot både Säkerhetspolisen och de som försökte lyfta allvaret i de här frågorna. Det gjorde att tröskeln blev högre för både politiker och andra att ge sig in i det här området, säger Peder Hyllengren.

– Man riskerade att bli utpekad som rasist på ett sätt som man inte såg i andra europeiska länder. Där var den här frågan lika okontroversiell som vikten av att bekämpa nazism och högerextremism. Men i Sverige tog det lång tid innan det gick att diskutera jihadismen på samma sätt som vi under lång tid diskuterat nazism, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag