Riskerar dödsstraff för dödssmugglingen

James Matthew Bradley Jr 2004 samt 2005. Foto: Polisen
James Matthew Bradley Jr 2004 samt 2005. Foto: Polisen
  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post 46

TEXAS Den man som under helgen körde en lastbil med illegala invandrare till en Walmartparkering i San Antonio i Texas riskerar dödsstraff på grund av de tio latinamerikanska migranter som avled i lastbilens lastutrymme, skriver AP.

Enligt en migranterna tog de sig själva över gränsen mellan Mexiko och USA ombord på en flotte och plockades därefter upp av människosmugglaren i hans lastbil. Ganska snart började de få svårt att andas eftersom utrymmet inte var luftkonditionerat, de inte hade något vatten och det var väldigt varmt. Under lördagen var det omkring 38 grader Celsius i San Antonio.

Någon gång natten till söndagen påträffades lastbilen med de instängda latinamerikanerna av en anställd på Walmart. Då var flera av dem redan döda.

Chauffören av lastbilen har pekats ut som 60-årige James Matthew Bradley Jr. Han har nu delgivits misstanke om att ha smugglat invandrarna för ekonomisk vinning och att det resulterat i att flera av dem dött, något som kan leda till att han straffas med döden.

Sammanlagt tio av latinamerikanerna har nu avlidit, åtta var döda redan i lastbilen och ytterligare två har avlidit på sjukhus i sviterna av extrem uttorkning på grund av den hetta i kombination med vattenbrist de utsatts för. Ytterligare ett drygt dussin av migranterna vårdas fortfarande på sjukhus med ett tillstånd som tidigare betecknats som livshotande och dödstalet befaras därför stiga.

Att lastbilar med illegala invandrare från Latinamerika påträffas är inte ovanligt i Texas. Så sent som 7 juli stoppade gränspolisen en lastbil som visade sig ha 72 människor från länder som Mexiko, Ecuador och Guatemala inträngda i lastutrymmet.

I maj 2003 dog 19 migranter i en liknande incident som den som uppdagades under helgen. Chauffören vägrade släppa ut latinamerikanerna trots att de bönade och vädjade för sina liv om att bli utsläppta. Chauffören dömdes senare till 34 års fängelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag