Ronie Berggren: Fredrik Reinfeldt förstår inte USA

Bilden är ett montage Foto: Kilian Munch CC BY-SA 2.0/Privat Flickr Ramanathan Kathiresan
  • Lördag 19 okt 2019 2019-10-19
E-post 534

Liberaler som Fredrik Reinfeldt gillar USA för att USA skickar fredsbevarande styrkor och betalar FN:s budget. Men antingen avskyr eller förstår de inte den idé som USA representerar. Idén om den demokratiska nationalismen, skriver Ronie Berggren.

I fredags den 18 oktober talade Moderaternas före detta partiledare Fredrik Reinfeldt på partiets stämma i Västerås om den bok han skriver tillsammans med sonen Gustav Reinfeldt om det uppkommande amerikanska presidentvalet.

Av talet att döma har vi en trist och ensidig läsning att vänta.

2004 kampanjade jag för George W. Bush. Jag intervjuade då en demokratisk kvinna som sa att valet 2004 var ”det viktigaste valet på 40 år”. Hon sa vad demokrater alltid säger i de mellanval när de önskar avsätta en sittande republikansk president.

Inför nästa år får Demokraterna draghjälp av Fredrik Reinfeldt som inledde talet på partistämman med att slå fast att valdagen den 3 november nästa år är det viktigaste datumet ”i vår tid”.

Enligt Reinfeldt monterar nämligen den nuvarande presidenten Trump ned allt som Moderaterna tror på; frihandel, globala klimatsamarbeten, internationell säkerhetspolitik och framförallt idén som USA försvarat sedan Andra världskrigets slut för 75 år sedan, idén som betonar att det ”viktigaste och finaste i världen är inte nationen, utan människor, individer, det är individer som får mänskliga fri och rättigheter”.

Får man tro Reinfeldt står Trump för något annat; en ”enögd nationalism” som kretsar kring ett kollektiv, att vara med ”i ett folk” som delar upp människor i ”vi” och ”dem”. Om det USA som i 75 år stått upp för öppenhet och demokrati backar, ja då tar andra, som Putin och Xi Jinping ett kliv framåt. Nästa års val i USA handlar om det och om att allt som Moderaterna tror på, står på spel. ”Det kan vara värt en bok”, avslutar Reinfeldt till partidignitärernas applåder.

Reinfeldt har förstås rätt i att en försvagning av USA:s roll i världen inte är av godo. Men han har fel om vad USA:s styrka i världen innebär.

USA bygger nämligen på en idé som Fredrik Reinfeldt inte tror på. Idén om demokratisk nationalism.

En uramerikansk idé med avstamp i författningsfäderna som konstaterar att alla de värden Reinfeldt talade sig varm om; ”människor, individer och mänskliga fri och rättigheter” inte kan realiseras utan en stark nation. Thomas Jefferson skriver bokstavligen så i den amerikanska frihetsdeklarationen från 1776:

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. 

That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed

Jefferson är glasklar. Individuella rättigheter kan i teorin högaktas av vem som helst. Kung George III, den brittiske monark som amerikanerna vände sig emot 1776 trodde på samma idéer men gav inte de brittiska medborgarna i den amerikanska provinsen delaktighet i dessa brittiska rättigheter. Distans och överstatlighet skapar nämligen förtryck. Frihet för individer kan bara upprätthållas inom ramarna av en demokratisk nation där folket styr sig själva.

Detta är grunden till den amerikanska idé som fungerat i USA i snart 250 år.

USA:s president Woodrow Wilsons motiv för att ge sig in i Första världskriget var att sprida denna idé också till Europa vars historiska imperier aldrig låtit folk styra sig själva. Men det krävdes ett världskrig till för att denna vision skulle realiseras.

Det riktiga arvet efter Andra världskriget var att Europa omdanades till en kontinent där demokratisk nationalism blev ledstjärnan. Allt under amerikanskt beskydd.

Det här är historien om USA och om den nu 75-åriga transatlantiska länken som värnat freden i Europa sedan dess.

Men denna ordning hotas i vår tid av något annat som växte fram parallellt efter Andra världskriget; en liberal internationalism med tro på globala institutioner framför nationer som det högsta ädla. Fredrik Reinfeldt själv tillhör dem som alltid anser att överstatlighet helgas av mål om att bekämpa global uppvärmning och allt annat globalt man inte anser att nationer, inte ens demokratiska sådana, kan lösa på egen hand.

En världsfederalism som i snabbt takt blir allt aggressivare och som går stick i stäv med USA:s konstitutionella fundament.

Vad Fredrik Reinfeldt och andra liberaler älskar med USA är att USA betalar majoriteten av FN-budgeten, att USA skickar de fredsbevarande styrkorna. Att USA upprätthåller de globala institutioner som liberaler tror på mer än de tror på demokratiska nationer. Det är detta de älskar med USA, snarare än den amerikanska konstitutionens faktiska idéer.

Trump föredrar konstitutionen. Och det är det som dessa avskyr med honom. Med det sagt behövs USA även fortsättningsvis i världen för att skydda mot totalitära nationer som Ryssland och Kina som inte tror på de amerikanska idealen om individuellt människovärde; men också för att fortsätta värna den idé – den demokratiska nationalstaten – som enda institution att kunna realisera detta människovärde på riktigt.

Reinfeldt har således rätt i en sak. Vi behöver USA i världen.

Däremot förstår Fredrik Reinfeldt inte varför USA behövs i världen. USA behövs för att värna amerikanska ideal. Inte för att hålla antiamerikanska institutioner under armarna.

Ronie Berggren har skrivit en bok om förra presidenten George W Bush. Den kan du köpa här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag