Ronie Berggren: Kaoset i Mellanöstern beror på sprickan mellan Europa och Republikanernas USA

Foto: Privat/Vita Huset
  • Torsdag 10 okt 2019 2019-10-10
E-post 725

När USA lämnar Syrien är det en konsekvens av att Europa vänt USA ryggen och bränt relationerna med sin allierade i väst. Politiker och journalister har ägnat sig åt att piska upp bilden av att allt fel i världen på ett eller annat sätt går att härleda till Donald Trump, skriver Ronie Berggren.

Turkiet invaderar just nu norra Syrien och sprider död och förintelse bland kristna som för bara några månader sedan härjades av islamiska staten och av heroiska kurder som kämpade mot dessa mördare.

De gjorde detta med hjälp av ovärderligt amerikanskt understöd. Men nu har USA lämnat. Bakgrunden är dels att Trump önskat hålla ett vallöfte. Med den islamiska statens kalifat besegrat var USA:s uppgift avklarad.

Det har nu fått röster att höjas att Trump svikit och vänt världen ryggen. Att kurderna och de kristna minoriteterna känner sig svikna är begripligt.

Däremot är det inte Donald Trump som har vänt världen ryggen. Det är Europa som har vänt USA ryggen.

Trump kampanjade 2016 på att dra ut USA ur Mellanöstern. USA behövde sätta sina egna intressen före en otacksam omvärlds, menade Trump. Det var inte i något hemligt memo i skymundan han sa så. Alla vet att han kampanjade på det som tema, America First.

Men när han vann valde han att först besegra Islamiska staten i alla fall. De var för otäcka och ingen annan kunde göra det USA gjorde. Trump trappade upp den kamp Obama innan honom bara drivit på sparlåga och kalifatet pressades tillbaka i allt snabbare takt. Amerikaner i luften, kurder på marken.

När kalifatet väl föll vädjade Trump till Europa. 

Det hade han gjort tidigare. Redan när han tillträdde som president var han tydlig med att om Natoländerna inte började betala sina medlemsavgifter skulle de inte kunna räkna med att USA fortsatte vara alliansens grundbult.

När det sedan kom till Mellanöstern efter Islamiska staten ville Trump se en säkerhetszon under Natos regi, istället för de turkiska flyg som nu härjar där. Och gällande de ISIS-krigare man tagit tillfånga ville Trump att Europa hjälpte till och i synnerhet att de tog ansvar för de ISIS-krigare som kom från Europa.

Europa gjorde ingenting av detta.

Istället ägnade sig europeisk och svensk media åt att fortsätta hata USA:s ena halva – republikanerna och Donald Trump. Man gjorde inget för att förklara för svensk allmänhet och svenska politiker vad det var som Trump egentligen sade. Något som skulle gjort det tydligt för envar vikten av att börja lyssna på och samarbeta med USA.

Media, här i Sverige med sådana som Erika Bjerström och Carina Bergfeldt i spetsen, blåste enbart upp den felaktiga tesen om att alla problem i världen på ett eller annat sätt gick att härleda till Donald Trump.

Det som nu sker i Mellanöstern har således väldigt lite med USA och kurderna att göra — men allt att göra med sprickan mellan USA och Europa.

En spricka som växt inte på grund av Donald Trump utan på grund av europeiska politikers avsky mot republikanerna.

Under George W. Bushs tid lät Bush det spelet pågå. Europa fick hacka ner på USA. Bush åkte till Bryssel 2006, skämtade och sa att när USA:s författningsfader Benjamin Franklin mer än tvåhundra år tidigare kommit till Europa mottogs denne med stora applåder av varje europé. Han själv, fortsatte han, hade hoppats på samma mottagande. Bush skojade så klart och Bryssel-byråkraterna bröt för första gången någonsin ut i skratt inför en president som de alla matats med var jätteotäck, men som de i ett ögonblick av klarhet insåg var rätt rolig.

Men sådan var Bush. Han blev besviken när Natoländerna inte ville hjälpa till att säkra Afghanistan på det sätt USA ansåg behövde göras för att vinna kriget på riktigt. Men han vidtog inga drastiska åtgärder mot Europa. Han ville söka försoning, inte upptrappat tonläge. Han och utrikesminister Condoleezza Rice varnade, men inga krav ställdes.

USA trippade på tårna för Europa. Ville Europa envisas, fine. Den transatlantiska relationen var för viktig för att bråkas sönder. Detta fortsatte under Obama. Invasionen av Libyen var ett praktexempel. Det Europa som avskytt USA:s krig under Bushs ledning ville i kölvattnet av den arabiska våren nu snabbt hoppa på den senaste trenden: störta diktatorer, men utan att nationsbygga. Obama var inte alls lika intresserad, men hakade på – en slags tacksamhetsgest för att han trots allt hade fått Nobels fredspris av Europa.

Det gick som det gick.

Donald Trump har helt motsatt inställning.

Han har aldrig ämnat göra som Bush gjorde, utan förmå Europa att börja följa USA istället för tvärtom. Därför har han konsekvent ställt krav och sagt att om Europa inte börjar bidra kommer USA att lämna dem i sticket. Det tydligaste exemplet kom med ISIS-krigarna, där Donald Trump nu under snart ett års tid gång på gång sagt samma sak: Europa måste ta hand om dem, för USA vill inte vara kvar.

Nu har han gjort slag i saken och ingen, verkligen ingen, borde vara förvånad.

Så sent som idag, när han fick frågor om Turkiets anfall, sa Trump så här:

”Vi tog itu med ISIS … Vi har nu tillsammans med kurderna övervakat en hel del dåliga människor (ISIS-fångarna). Några har vi förflyttat (för att de med säkerhet inte ska kunna fly). Men de borde ha skickats tillbaka till Europa där de kom ifrån. De kom från stora delar av Europa, de kom inte från USA. Vi gjorde Europa en stor tjänst och sa till länderna i Europa; ”Vi vill att ni tar tillbaka dem.” De svarade ”Vi vill inte ha dem, vi vill inte ha dem!” Jag gav dem en chans, jag gav dem en andra och tredje chans, till och med en fjärde chans. De ville ändå inte ta emot dem. De brukar göra så med USA, utnyttja USA oavsett om det handlar om handel eller om Nato. De brukar utnyttja USA. Men vi bedömer nu att kanske kurderna eller Turkiet nu gör jobbet. Men vi har tusentals fångar och tusentals familjemedlemmar. Vi gjorde en stor tjänst till många länder och de länderna ville inte ta hand om dessa fångar. So that’s the way it goes.”

Vad kommer att hända den dag när Europa inser att de behöver försvara sig på riktigt, nu när man bränt broarna till både Storbritannien och USA? Västvärldens starkaste militärmakter?

Den frågan hänger i luften.

Men en sak är säker. Det senaste dygnet har vi fått se konsekvensen av en havererad transatlantisk relation.

Det som sker är för kurderna en stor tragedi, Trump gör samma misstag som Obama gjorde i Irak när han lämnade Irak och ISIS fyllde tomrummet men de är helt och hållet ett tondövt Europas fel som inte ens ville försöka vara tillmötesgående mot USA.

För ungefär 15 år sedan grundade jag en (numera lagd på hyllan) förening som hette Atlantic Conservative Alliance. Jag blev intervjuad i Associated Press om den 2004 där jag sa att syftet var att visa amerikaner att de inte stod ensamma i kriget mot terrorn.

Världen skulle idag ha mått lite bättre om Europa redan igår hade gjort samma sak.

Nu befinner vi oss tråkigt nog där vi är.

Plan B får utredas.

Men så här initialt: Erdogans flyg gör kurderna helt chanslösa. En flygförbudszon är nödvändig. Sen måste vi vädja till USA att snabbt tänka om. Eller själva tänka om och skicka soldater till området som kan upprätta en buffertzon.

Europa kan inte fortsätta stoppa huvudet i sanden.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag