Ronie Berggren: Tomma ord räcker inte, Stefan Löfven

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Söndag 7 apr 2019 2019-04-07
E-post 942

DEBATT Stefan Löfven skriver på Instagram till minnet av offren för terrordådet på Drottninggatan om hur ”Vi stod stadigt då, vi står stadigt nu – och vi gör det tillsammans.” Det är tomma ord från en regeringschef vars egen naivitet om islamistisk terror möjliggjorde terrordådet. Stefan Löfven och Socialdemokraterna har inte tagit jihadismen på allvar, skriver Ronie Berggren, konservativ debattör och poddare.

”Idag, den 7 april, hedrar vi offren för terrordådet på Drottninggatan. Vi vårdar minnet av de döda och tänker på alla som bär på smärta från den dagen.
Men det besinningslösa våldet och hatet fick inte Sverige att vackla. Tvärtom. Vi stod stadigt då, vi står stadigt nu – och vi gör det tillsammans.
Regeringen har stärkt och fortsätter att stärka myndigheternas förmåga att förebygga, försvåra och förhindra terroristattacker.
Terrorn, extremismen och hatet har ingen plats i vårt samhälle. Det visade hela Sverige dagarna efter dådet – och gör så även i dag.” – Stefan Löfven, Instagram 7 april 2019

I tider av akuta kriser bör alla ställa sig sida vid sida. För två år sedan gjorde vi det, åtminstone ett tag. Nu bör det inte längre göras.

Terrordådet på Drottninggatan var en direkt konsekvens av Stefan Löfvens egen naivitet mot islamistisk terror. Socialdemokraterna har inte tagit jihadismen ibland oss på allvar.

Socialdemokraterna har inte sökt upp och låst in dem som fått utvisningsbesked, i väntan på verkställande.

Dessa två ytterst problematiska politiska ställningstaganden var vad som orsakade terrordådet på Drottninggatan. Sedan dess har naiviteten fortsatt.

Den sittande regeringen har underlåtit att frihetsberöva och internera återvändande kalifatmedborgare. Regeringen har inte lyckats stifta lagar mot anslutning till terrororganisationer. Man har inte rustat polis och säkerhetspolis att gripa och förvara människor som fått utvisningsbeslut.

Återvändande jihadister går mitt ibland oss. Och utifrån all erfarenhet tidigare återvändare gett oss, så bidar de bara tiden, till nästa terrordåd. Ingenting av detta har Socialdemokraterna tagit på allvar.

Därför är Löfvens säkerligen uppriktigt sympatiska medkännande helt meningslöst. Det är politisk handling en statsminister ska leverera.

Det har inte gjorts. Det måste vi komma ihåg en dag som denna. Socialdemokraterna, ledda av Stefan Löfven har inte tagit kriget mot terrorismen på allvar. Det är också därför vi idag lägger ned blomkransar och fäller sorgens tårar.

Med ett konservativt förhållningssätt till dessa saker, så hade terrordådet på Drottninggatan inte kunnat inträffa. Det skedde inte av en slump utan som en konsekvens av en lång historia av mycket dåliga politiska beslut.

Om debattören

Ronie Berggren driver podden Amerikanska Nyhetsanalyser där frågor tas upp ur ett konservativt perspektiv.

I det senaste avsnittet pratar han med frekvente gästen Björn Norström om terrorattacken på Drottninggatan.

Ronie Berggren har även sajten Ronie.se där han bland annat skrivit om behovet av ett svenskt Guantanamo.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag