S-politiker i husvagnsslagsmål – polisen avfärdar politiska motiv

Genrebild. Foto: Norbert Schnitzler • CC-BY-SA-3.0
  • Tisdag 18 feb 2020 2020-02-18
E-post 1460

ÄLVKARLEBY Under helgen gick det socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson ut med att hon attackerats i sitt hem av en man med politiska motiv. Flera tunga socialdemokratiska företrädare gick ut med sitt stöd till Pettersson – men nu säger polisen att de inte ser några politiska motiv bakom bråket som utspelade sig i Petterssons husvagn. 

Natten till söndag publicerade Marie Petterson, socialdemokratiskt kommunalråd i Älvkarleby, en dramatisk Facebookstatus där hon hävdade att hon attackerats i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang.

”Nu har även jag stått öga mot öga mot hatet. En man med hat mot mitt politiska engagemang har handgripligen slagit mig mot marken. Min Marcus skyddade mig men även han blev skadad. I vårt fram tills nu trygga bo sker detta. För första ggn någonsin undrar jag om mitt engagemang är värt detta?” skrev Petterson i inlägget.

På söndagen uppmärksammades angreppet på Petterson av flera medier, och Petterson skrev i ett SMS till SVT Nyheter att ”det är tyvärr sant”.

Petterson fick stöd av sin politiska motståndare Roger Pertini (M), ledamot i kommunstyrelsen.

– Det är förkastligt, sånt ska inte ske och det spär på politikerföraktet, sade Pertini till SVT.

Även Älvkarleby kommun uppmärksammade händelsen på sin hemsida, där man skrev att ”angriparen som är okänd för Marie uttryckte hat mot hennes politiska engagemang”.

– Misshandeln i sig självt är hemsk, men att brottet dessutom tycks ha kopplingar till hennes politiska uppdrag gör det hela extra känsligt. Jag upplever att grunden till vårt demokratiska system är hotat, när våra folkvalda politiker inte längre får känna sig trygga i sina hem, sade kommundirektör Maria Wikström.

Läs även: Socialdemokraterna: ”Vi är de riktiga Sverigevännerna”

Flera ledande socialdemokrater gick ut med sitt stöd till Pettersson.

I en ledartext kallar socialdemokratiska Arbetarbladet, som ges ut i närliggande Gävle, händelsen för ”en attack på demokratin”.

På måndagen tackade Marie Petterson för det stöd hon fått genom kommunens hemsida.

– Det strömmar in både från vänner och okända, och det stärker mig. Jag vill också passa på att tacka polisen, sade Petterson.

Läs även: Man skjuten på camping – Polisen är förtegen

På måndagen gick polisen emellertid ut med uppgiften att det inte verkar finnas några politiska motiv till attacken.

– Vi ser inga politiska motiv. Vi ser det mer som en isolerad händelse, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, till Expressen.

Enligt polisens uppgifter ska en person blivit inbjuden till Marie Petterssons husvagn där en handfull personer redan befann sig.

Den inbjudna personen ska emellertid ha uppträtt otrevligt och ombads lämna husvagnen. Ett handgemäng uppstod där värdparet, Marie Pettersson och hennes sambo, fick lindriga skador.

– Vi har mottagit flera anmälningar från olika parter, som haft olika syner på saken. Det ska ha uppstått en diskussion i samband med att personen blev inbjuden. Vi har fått in en anmälan om ofredande och två anmälningar om misshandel, varav en är en motanmälan, säger Jonas Eronen till Expressen.

Marie Pettersson har via ett pressmeddelande från Älvkarleby Kommun meddelat att hon inte svarar på frågor om händelsen från media.

Läs även: Stjernfeldt Jammehs (S) besked: Utökar kommunala bidraget till Ibn Rushds Eid-festival

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag