Så hittar du den bästa uppvärmningen för ditt hus

  • Lördag 18 mar 2023 2023-03-18
E-post

I dessa tider när elräkningarna slår rekord är det många som väljer att se över elräkningen för sitt hus. Att byta ut din uppvärmning kan bli en lönsam investering som sparar dig mycket pengar.

Därför bör du jämföra olika alternativ i lugn och ro, och räkna på kostnaderna när du förbrukar som mest el. Då får du en bra överblick över vilket värmesystem som passar bäst för din bostad.

Fördelar med fjärrvärme

Fjärrvärme kan jämföras med elvärme, men är ett billigare alternativ. Här är det viktigt att jämföra avtal eftersom priset kan skilja sig väldigt mycket mellan olika leverantörer. De stora fördelarna är att det kräver väldigt lite utrymme i din bostad och att du snabbt kan få det installerat. Det är dock inte tillgängligt överallt i Sverige, vilket är ett minus.

Anledningar till att välja värmepump

Ett populärt alternativ idag är att installera någon form av värmepump. Det finns flera olika typer av värmepumpar, som fungerar olika och får sin energi på olika sätt. Det kan till exempel vara från luften eller marken. Om du väljer en luft vatten värmepump utnyttjar den energin som finns i luften. Den är enkel att installera och även billigare än till exempel markvärme. Du får dock vara beredd på att du får en utedel med en fläkt som låter när du kör pumpen.

En fördel med värmepumpar är att du får minskade driftkostnader i jämförelse med el och pannor. Du behöver inte hantera något material som ved eller pellets. Nackdelen med en värmepump är att du får räkna med en större investeringskostnad än vissa andra alternativ.

Det finns ett ökat intresse för solceller

Solenergi är ytterligare en värmekälla som får mycket uppmärksamhet i dessa tider. Solceller producerar energi och kan kombineras med andra värmekällor. Detta är ett område där tekniken utvecklas väldigt snabbt och där det idag finns flera olika möjligheter. Det är också en förnybar energikälla, vilket gör det till ett klimatsmart alternativ.

Nackdelen med solceller är att det är idag är lång väntetid för själva installationen. Själva installationen är också ganska kostsam.

Ta hjälp av en konsult

Det kan vara svårt att se själv vilket värmesystem som passar till just din bostad. Därför kan du alltid ta hjälp av en konsult som ser vad som fungerar bäst för dig. Vissa värmekällor är inte heller tillgängliga i hela landet, som till exempel gas. Det slutgiltiga rådet är att inte stressa fram ett beslut, utan låt det ta den tid det kräver

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag